Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава за утре

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава за утре
Коментари Харесай

Опасно време: Жълт код за дъжд в 12 области в четвъртък

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава за на следващия ден предизвестие от първа степен - жълт код, за интензивни превалявания и гръмотевици в 12 области от страната . Това се показва в картата с рисковите метеорологични феномени, оповестена в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.

В тези 12 области на страната на следващия ден ще има превалявания с местни количества до 25-30 литра на квадратен метър.
 Национален институт по метеорология и хидрология
През идващото денонощие през страната ще премине леден атмосферен фронт . През нощта от северозапад облачността ще стартира да се усилва и на доста места в Северозападна и Централна Северна България ще превали временен дъжд , ще има и гръмотевици , оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). След среднощ вятърът там ще се ориентира от северозапад и ще се усили. С него температурите ще стартират да се намаляват , минималните ще са сред 8° и 13°, в София към 9°.

Утре нарастването на облачността ще обхване по-голямата част от страната, ще е предимн о купесто-дъждовна , с превалявания от дъжд и гръмотевици ; има условия и за местни интензивни количества и градушки. В крайните източни региони през по-голямата част от деня ще е най-вече слънчево. Вятърът ще е до сдържан от запад-северозапад, в източните региони от изток-югоизток. Максималните температури ще са най-вече сред 17° и 22°, в София към 17°. Атмосферното налягане е близо до междинното за месеца, вечерта ще стартира да се покачва. 

Над Черноморието ще е най-вече слънчево, след обяд с краткотрайни нараствания на облачността. Ще духа до сдържан вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са сред 15° и 17°. Температурата на морската вода е 11-14°. Вълнението на морето ще е към 2 бала. 

Над планините облачността ще е забележителна, с превалявания от дъжд, на доста места съпроводен с гръмотевици , над 2000 метра – преваляванията ща са от сняг . Ще духа до сдържан северозападен, по-високите и открити елементи югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще е към 12°, на 2000 метра - към 6°. 

В петък северозападният вятър в цялата страна ще се смени със север-североизточен, до сдържан и с него понижението на температурите ще продължи . В петък и събота заран ще има разкъсвания и понижения на облачността, през първия ден преваляванията ще са на обособени места, основно в планинските региони в следобедните часове, през втория - тук-там в Западна България . Ще бъде малко по-хладно от нормалното за края на април. (НИМХ)
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР