Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ е необходим за

...
Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ е необходим за
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: НИМХ подпомага с дейността си редица сектори в държавата

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ е нужен за редица браншове и действия в страната, с оценките и прогнозите за качеството на атмосферния въздух и са впечатляващи резултатите на Национален институт по метеорология и хидрология, изразяващи се в правенето на над 9000 експертизи годишно. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на отбелязването в Национален институт по метеорология и хидрология на Световния ден на водата и на Световния ден на метеорологията.

Пред метеоролозите, хидролозите и чиновниците от Национален институт по метеорология и хидрология министър Вълчев, означи, че през предходната година е имал доста диалози с тях и с Българска академия на науките за настояването на Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от структурата на Българска академия на науките. Радвам се, че тази дребна рецесия разреши да се види какъв брой значима е работата на Национален институт по метеорология и хидрология, който е националната хидрометеорологична работа на България и тя би трябвало да бъде подкрепяна. Тези два празника, които се означават през днешния ден, ни дават опция да си напомним какъв брой са значими времето, водата и слънцето за нашия живот, сподели министър Вълчев. И добави, че няма по какъв начин да не се замислим за времето и за климатичните промени, които са световни.

Недостигът на вода ще провокира миграционни процеси и ще се усети във всички страни, съобщи просветителният министър.

Надявам се, като страна, да имаме по-голяма опция да подкрепяме активността на Национален институт по метеорология и хидрология през идващите години, сподели Красимир Вълчев.

Генералният шеф на Национален институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов показа активността на метеоролозите и хидролозите обратно през годините и сподели, че в този момент в Национален институт по метеорология и хидрология работят 1285 учени и чиновници на 724 щатни бройки, като 218 от тях извършват денонощна оперативна работа.

Национален институт по метеорология и хидрология обезпечава с метеорологична информация и с прогнози редица министерства и държавни структури, измежду тях са Министерство на околната среда и водите, Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие, МЗХГ, МТИС, МОН и общините, осведоми проф. Брънзов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР