Националният филхармоничен оркестър посреща поредната голяма звезда в класическата музика

...
Националният филхармоничен оркестър посреща поредната голяма звезда в класическата музика
Коментари Харесай

Световноизвестният тромпетист Сергей Накаряков отново е в България



Националният филхармоничен оркестър посреща следващата огромна звезда в класическата музика - тромпетистът Сергей Накаряков.     
Вероятно изкушените меломани си спомнят по какъв начин през 1992  година се появява дебютният компактдиск на 15-годишното тогава русначе Сергей Накаряков, което изумява музикалния свят. Малко преди този момент, на 12, детето за първи път идва в България и към този момент свири като същински актьор. Знаят неговата история - почнал като пианист, след контузия в гръбнака, в резултат от злополука, той не може да продължи с пианото, само че би могъл да свири прав. Баща му намира решението в различен инструмент - тромпета. Детето напредва извънредно бързо, свири освен обичаен репертоар, само че и преработки на най-красиви и комплицирани творби, писани за други принадлежности.

Накаряков е към този момент на 44 години, живее в Париж, а името му продължава да се произнася с почит и осъществяванията му да будят удивление, тъй като той не стопира да ни удивлява и да прави невъзможното с двата инструмента, на които свири - тромпет и флюгелхорн. Един от по-нестандартните модели флюгелхорн, основан особено за него, носи името му.

През годините Накаряков си е партнирал с най-големи персони в музикалния свят - като Гидон Кремер, Марта Аргерич, Юрий Башмет и доста, доста други.

Прочутият реализатор идва за 4-ти път у нас и за втората си среща със Софийската филхармония. Този път той ще показа един от най-репертоарните концерти за тромпет и оркестър - от арменския композитор  Александър Арутюнян, написан през 1950 г. 

„ Това беше първият концерт с оркестър, който изпълних в живота си. Бях на 10 години. Беше в моя роден град Горки, който в този момент се назовава Нижни Новгород, с филхармонията там. Свиря го през целия си професионален живот. Той е измежду най-известните творби за този инструмент. Изпълняват го в целия свят. Имах щастието да се познавам със самия композитор Александър Арутюнян. Свирил съм го и в Ереван в негово наличие - на неговата 85-годишнина и на 90-годишнината му. Той към този момент не е измежду нас, само че аз не преставам да подкрепям връзка с щерка му “, сподели за БНР Сергей Накаряков.

Концертът за тромпет и оркестър от Арутюнян е отдаден на различен огромен тромпетист - Тимофей Докшицер . Това е значима фигура и в живота на самия Накаряков и по тази причина последния му публикуван досега компактдиск, озаглавен „ Посвещение “ е записан точно в респект към Докшицер. В него на Сергей Накаряков партнира пианистката Мария Меерович, дългогодишна театрална партньорка на звездния посетител.

За мен това беше значим план. Там влизат известни творби от репертоара на Тимофей Докшицер, както и мои аранжименти, над които работихме дружно с Мария . Това беше тромпетистът, който ме въодушеви да извършвам класическа музика на този инструмент. Когато бях на 9 години и татко ми ми предложи да опитам да изсвирвам на тромпет, аз не си представях по какъв начин ще стане това. По същото време моята по-голяма сестра учеше в Москва и донесе две грамофонни плочи с негови осъществявания - на едната бяха записани виртуозни пиеси, а на другата - творби от Йохан Себастиан Бах за тромпет и орган. Когато чух музиката от Бах бях шокиран и се просълзих . Това беше насочна точка за мен “, добави в предаването „ Хоризонт до обед “ Сергей Накаряков.

Сергей Накаряков беше посетител на Софийската филхармония за откриването на сезона 2014-та/2015-та година. Заедно с Мария Меерович тогава те солираха в Концерта за пиано, тромпет и оркестър от Дмитрий Шостакович под диригентството на Мартин Пантелеев.
Цялото изявление можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР