Националният Фестивал на лавандулата ще се проведе за седми път.Чирпан

...
Националният Фестивал на лавандулата ще се проведе за седми път.Чирпан
Коментари Харесай

Фестивал на лавандулата - за седми пореден път

Националният Фестивал на лавандулата ще се организира за седми път.

Чирпан и Средно градище са домакини на феста от 25 до 27 юни, Йорданка Христова ще е музикалната звезда на празника

Националният Фестивал на лавандулата ще се организира за седми път в чирпанското село Средно градище на 26 и 27 юни 2021 година Селището е обичаен хазаин на празника, защото тук, в полите на Средна гора, са основани едни от първите пробни лавандулови насаждения в България.



" Целта на фестивала е да покажем почитание към традицията и да отпразнуваме заслужената позиция на България като международен водач в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам ", сподели шефът на фестивала Нина Гиргинова. Страната ни изнася годишно по към 200 тона висококачествено лавандулово масло. Франция е втора със междинен рандеман от 40-50 тона.

„ Искаме да разпространяваме лавандулата като народен знак на страната ни, сходно на емблематичната Роза Дамасцена. Фестивалът е отдаден на производителите и преработвателите на лавандула, както и на всички фенове на ароматното растение “, добави Гиргинова. Почетен ръководител на феста е световноизвестният артист Станислав Яневски, прочут от сагата за Хари Потър и една от най-касовите продукции на Куентин Тарантино.

Следногорското издание на празника започва в град Чирпан с лавандулов базар, работилница за децата, концерт и фотоизложба, а в събота се придвижва в с. Средно градище, където сутринта е плануван туристически преход от селото към масивите с лавандула. На площада ще бъде подредена фотографска експозиция „ Лавандулови импресии “. Дворът на кметството ще е хазаин на обичайна кулинарна галерия, в която локалните домакини ще премерят сили в приготвянето на ястия и питиета с добавка на лавандула. Изящни произведения, сувенири и приложения с лавандула, направени от локални създатели, ще бъдат препоръчани в особено проведения Лавандулов базар.


За пръв път част от събитието е и Фермерски пазар, в който производители от района и страната ще се включат с натурални и екологични млека, сирене, пчелен мед с лавандула, салами, вино, сладка и всевъзможни най-разнообразни хранителни произведения, създадени от работливите и всеотдайни фермери. Следобед се провежда Детската лавандулова работилница за рисунки, приложения и произведения с лавандула, а най-смелите и амбициозни участници ще се състезават в състезанието „ Крал и Кралица на Лавандулата “. Наред с богатата музикално-фолклорна и танцова стратегия звездния акцент на фестивала слага гала-концертът на една от най-обичаните и известни български изпълнителки - Йорданка Христова.

Със съдействието на своите съорганизатори - производителите на етерични масла, Националният фестивал на лавандулата провежда опознавателен тур на най-модерната в района дестилерия за лавандулово масло в с. Средно градище, където посетителите на място ще следят процеса по преправка на етеричното растение. Предвиждат се дегустации на вино, създадено в избите в Средно градище и покрайнините.


Районите на Чирпан и Стара Загора са измежду най-благоприятните за развъждане на лавандула. В Средно градище и до през днешния ден виреят лавандулови растения, засадени преди повече от 70 години. В България към този момент има общо над 136 000 дка, засадени с лавандула, като междинният годишен рандеман е над 51 000 тона. По традиция второто годишно издание на Националният фестивал на лавандулата ще се организира в същия формат на 3 и 4 юли 2021 година в своята добруджанска лавандулова локация - град Генерал Тошево.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР