Националният археологически музей открива изложба с артефакти, спасени по време

...
Националният археологически музей открива изложба с артефакти, спасени по време
Коментари Харесай

"Поток през времето" представя артефакти, спасени при строежа на газопреносната мрежа

Националният археологически музей открива галерия с артефакти, избавени по време на градежа на газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз " в Северна и Южна България. Находките са над 400.

Археологическото изследване под управлението на Националния археологически музей към Българска академия на науките е лишило 2 години. В него се включват експерти от над 70 музеи и университети у нас и в чужбина.Газопроводът минава през 11 области на България. Проучени са над 120 обекта, а 60 от тях са показани в изложбата, описа заместник-директорът на музея доцент доктор Стефан Александров.

" Представили сме материали, които обгръщат всички интервали от развиването на културата по българските земи - от Неолита до към 18 век ".  

Артефактите в изложбената зала са събрани след изследване на стотици декари повърхност за интервала от 2019 до 2020 година. В изложбата „ Поток през времето: Спасителни археологически изследвания по разширението на газопреносната мрежа на Булгартрансгаз “ вземат участие и находки на 17 музеи от страната, сподели ръководителят на отдел „ Експозиции “ в музея гл.ас.д-р Камен Бояджиев.

В експозицията са включени предмети от бита, керамични съдове, оръжия, украшения, паметни и религиозни предмети от разнообразни исторически интервали от ранния Неолит – 6 хиляди години преди Новата Ера, до Възраждането през 19 век. Златни и сребърни украшения, фигурки и съдове, демонстрират развиването на другите художествени стилове по земите ни.

Изложбата ще остане в музея до 19-и септември . Билетът за посещаване на музея важи за всички експозиции в него, а всяка последна неделя от месеца входът е свободен.

Тази година Археологическият музей навършва 100 години от основаването си. Изложбата е част от събитията, отдадени на годишнината, сподели шефът на музея доцент доктор Христо Попов.

Рожденият ден на музея е на 18-и юли. Доц. Попов се надява повече хора да го посетят, тъй като за миналата година означават голям спад.

Репортаж на Анелия Джамбазка в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.

 Снимка: Анелия Джамбазка
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР