Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките

...
Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките
Коментари Харесай

Националният археологически музей представя доспехите на тракийските войни

Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) открива изложбата " Доспехите на тракийските воини " на 20 април.

Тя е част от теоретичен план на НАИМ при Българска академия на науките и Софийския университет " Св. Климент Охридски " с присъединяване на 21 музея от България и 2 музея от Румъния.

" За първи ще покажем дружно толкоз находки, свързани с защитното тракийско въоръжение - брони, шлемове, нагръдници, наколенници. Успяхме да съберем всичко налично в България и да притеглим находки от два румънски музея ", сподели доцент доктор Христо Попов, шеф на НАИМ при Българска академия на науките. По думите му, като благосъстояние на показания материал и формат може да се каже, че изложбата е необичайност и в международен мащаб.

Тя показва над 120 експоната, показващи благосъстоянието, многообразието и майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение. Изложбата показва и гробни комплекси с цялостно въоръжение на тракийски воини.

Предметите носят информация за военното дело на траките и за погребалните обреди на техния благороден хайлайф, като показва софтуерно и ювелирно майсторство, отразява вярванията, митологичните показа и естетическите усещания и желания на тракийското общество.

Най-интересни измежду тях са :

ризницата, шлемът и махайра от Златиница - средата на ІV в. пр.Хр.;

шлемът и бронята от Руец - първа четвърт на V в. пр.Хр.;

нагръдникът от Мезек - последна третина на IV в. пр.Хр.;

мечът с ножница от Голяма Косматка - краят на ІV - началото на ІІІ в. пр.Хр.

Изложбата е вследствие на сложно проучване на тракийското защитно въоръжение за разбор и оценка на развиването на военното дело в Древна Тракия. Ръководител на плана е изтъкнатият наш академик и дълготраен академични учител проф. Тотко Стоянов.

Проектът изследва главните процеси и механизми във възприемането на водещи форми на гръцкото въоръжение, на развиването на типологията и технологията на този вид артефакти освен в Тракия, само че и в класическия свят.

В исторически проект резултатите от плана имат директно отношение към проблемите на политическата история на Тракия от втората половина на I хилядолетие пр.Хр. и развиването на главните държавни обединения на одрисите на юг, и на гетите на север от Хемус.

Изложбата е осъществена с поддръжката на Министерство на културата.

Със свои артефакти вземат участие Националният исторически музей, Националният военно-исторически музей, районните исторически музеи в Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Кюстендил, Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище и Шумен, районният археологически музей в Пловдив, историческите музеи в Асеновград, Гоце Делчев, Исперих и Нова Загора, музей " Искра " Казанлък, Националният исторически музей на Румъния и Музеят за история и археология в Тулча.

Изложбата ще бъде отворена за гости от 21 април до 30 ноември 2022 година в зала " Трезор " на НАИМ на площед " Атанас Буров " № 1.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР