Националната здравноосигурителна каса ще плаща за лечение на . Това

...
Националната здравноосигурителна каса ще плаща за лечение на . Това
Коментари Харесай

Откриват клинична пътека за лечение на пост-COVID синдром

Националната здравноосигурителна каса ще заплаща за лекуване на. Това плануват промени в Наредба №9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на касата, оповестява. За задачата от здравното министерство оферират основаване на нова клинична пътека No 267 - Физикална терапия, рехабилитация и профилирани грижи след лекуване от COVID-19.
В плана, препоръчан за публично разискване няма остойностяване на новата пътека. Здравният министър Костадин Ангелов разяснява пред публицисти преди месец, че на ден най-вероятно ще има по 85 лева, а лекуването на пациенти с дълъг COVID ще е най-вече 10 дни. НЗОК ще би трябвало да заплаща и за новата пътека от бюджета си за 2021 година, в който средства за постковид лекуване не са планувани. Засега няма обезпечени спомагателни средства за амбициозните планове на здравно министерство.
 Забравените деца, живеещи с нескончаем COVID-19 синдром Забравените деца, живеещи с нескончаем COVID-19 синдром
Десетгодишната Изабел Уолтън, преди да се разболее от ковид, танцува и тренира гимнастика. Сега тя страда от болки и сърцетуптене и...
Клиничната пътека включва диагностични, лечебни и рехабилитационни действия и услуги, предоставяни на наложително здравноосигурени лица с негативен PCR тест и остатъчни проблеми за здравето след извършено интензивно болнично лекуване от COVID-19. Това е записано в новите текстове на Наредбата. Има и ограничавания за пациентите, които могат да се възползват от лекуване на последствия от Коронавирус - те би трябвало да са минали през болнична помощ в границите на предходните 3 месеца, т. е. за преболедували предходната година пътеката не работи.
Новата клинична пътека е с много необятен обсег. По нея се оферират самостоятелни рехабилитационни стратегии, стратегии за грижи, образование на околните за обезпечаване на грижи в домашна среда. Пациентите, които могат да се възползват от лекуване след Коронавирус би трябвало да имат следните остатъчни феномени - кардиоваскуларни, белодробни, невромускулни, неврологични нарушения; ограничаване във функционалния потенциал, написа в документа. Хората с затруднения след прекаран ковид ще могат да се лекуват в 13 санаториума.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР