Националната здравно-осигурителна каса отказа да финансира лечение на проф. Ваня

...
Националната здравно-осигурителна каса отказа да финансира лечение на проф. Ваня
Коментари Харесай

Зов за помощ: Проф. Ваня Недкова-Коларова се нуждае от средства за лечение



Националната здравно-осигурителна каса отхвърли да финансира лекуване на проф. Ваня Недкова Недкова-Коларова, д.м., началник на Катедра " Педиатрия " в Медицинския университет в Плевен, шеф клиника по Детски заболявания - УМБАЛ „ Д-р Г. Странски “ - Плевен, Републикански съветник по педиатрия за Централна Северна България.

След отправена молба за финансиране от НЗОК за продължение на лекуването ѝ в МНН, Хановер, Германия,  нейният случай бе прегледан от две комисии специалисти от НЗОК .

За страдание първата комисия по трансплантология, която бе формирана от трима члена, изрече мнение за отвод от лекуване, като  решението не бе единомислещо Управителят на НЗОК не подписа това решение и върна случая за преразглеждане  към Комисия от разширени, външни специалисти. Позицията на специалистите и в този случай не бе единомислеща, само че надви позицията на Националният съвет по онкохематология за отвод от лекуване.

В мненията си членовете на комисията, изказали мнение за  отказ  от лекуване, разказват, че лекуването може да бъде осъществено в България,  без да показват съответни клинични данни за ефикасността и успеваемостта на провежданите в онкохематологичните центрове в България сходни лекувания , както и опита си с пациенти, страдащи от ангиоимунобластен Неходжкинов Т-лимфом, непостигнали ремисия и на възраст над 68 години.

„ Моята майка се намира в профилиран център по онкохематология в Хановер, където екип от онкохематолигични експерти се борят за нейния живот. Ние се обръщаме с зов към всички институции и българския народ за помощ, с цел да се събере една сума, която е нужна за наложително лекуване. Ние сме създали главните и първи стъпки за това финансиране, като е платена в интервал на неотложност, защото това постановяваше утежняването в нейното положение. За страдание по-късно разбрахме за отводът на НЗОК за финансиране на нейното лекуване в чужбина. Отказът е на водещи специалисти по онкохематология в България, които настояват, че рутинно се употребява тази лечебна скица при тях без да се регистрира, това, че в България автоложна трансплантация не се прави при пациенти, непостигнали хематологична ремисия, какъвто е казусът ", сподели за БНР и предаването " Хоризонт до обед " доктор Надя Коларова-Янев, щерка на проф. Ваня Недкова Недкова- Коларова.

Ако желаете да помогнете за лекуването на проф. Ваня Недкова Недкова- Коларова, можете да дарите средства по следната банкова сметка:

Ваня Недкова Недкова-Коларова

IBAN BG74UBBS88881000067222

BIC UBBSBGSF

Банка: ОББ

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР