Националната здравна карта беше приета от правителството с корекция от

...
Националната здравна карта беше приета от правителството с корекция от
Коментари Харесай

Проф. Горчев: Не трябва да гледаме леглата, а специалистите

Националната здравна карта беше призната от държавното управление с промяна от 600 болнични кревати повече от в началото препоръчаните. Проектът беше разгласен от Министерство на здравеопазването в средата на април и планува от 38 803 кревати в лечебните заведения в цялата страна, те да бъдат понижени до малко над 33 500.

През 2017 година са употребявани общо малко над 24 700 кревати и Здравното министерство планува запас от над 30%. Здравната карта ще бъде аршин, по който НЗОК ще подписва контракти с болничните заведения по области.

"Наличието на Национална здравна карта е неотложно заради доста аргументи, главната от които е, че тя дава рамката и "снимката " на положението на здравната мрежа в България ", разяснява пред Българска национална телевизия проф. Григор Горчев, шеф на УМБАЛ "Св. Марина " в Плевен.

"Тя е един мобилен документ, който във времето ще може да бъде вероятно обновен или не - според от потребностите на популацията ", сподели проф. Горчев.

Основният въпрос във връзка с Здравната карта обаче е до каква степен ще бъде продуктивна по места, защото има области и по-големи градове, в които са съсредоточени високи технологии и здравна помощ, до момента в който в периферията нещата не стоят по този начин, изясни той.

Проблем ще е в случай че се подписват контракти, в случай че се подписват анекси във връзка с болничните заведения и в случай че бъдат понижени леглата за трето равнище реанимация. Там е значителния проблем. Тъй като реанимационните кревати са доста значими във връзка с бързото възобновяване.

Там би трябвало доста да се внимава, акцентира той. И добави, че е въпрос на мениджмънт всяко едно болнично заведение да вземе оптималния вид във връзка с действителната нужда от болнични кревати - да бъдат доста добре употребявани.

"Не би трябвало да гледаме в леглата, би трябвало да гледаме експертите. Защото ето тази покруса огромна - не знам за какво една жена от Бургас - бременна седми месец - ще тръгне да пътува до София за една консултация ", сподели проф. Горчев.

Специалистите са струпани в голмите академични центрове, акцентира проф. Горчев.

Той изрази вяра новият здравен модел, който ще предложи министерството да бъде "реален ". Виждате какъв брой години системата се финансира и отново е недофинансирана, разяснява той.

"Едната причина е, че клиничните пътеки не са остойностени по действителен метод. Това би трябвало да бъде и едно от главните неща - да се остойностят действително клиничните пътеки ", добави проф. Горчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР