Националната служба за охрана (НСО) отказва да предостави записите от

...
Националната служба за охрана (НСО) отказва да предостави записите от
Коментари Харесай

Защо НСО не може да каже за полицейското насилие на протестите?

Националната работа за защита (НСО) отхвърля да даде записите от охранителните камери на входа на Министерския съвет, които са снимали полицейското принуждение по време на антиправителствените митинги през лятото. Това твърди адв. Николай Хаджигенов , който съставлява в съда спокойно протестиращи в нощта на 10 против 11 юли.
По думите му два състава на Софийския областен съд са поискали от шефа на НСО да даде копие от записите от двете камери, които се намират зад колоните. Исканията са по каузи, които самият Хаджигенов е завел.
" По едното дело има отговор, че няма да ги дават ", споделя юристът и добавя, че той е получил същия отвод от службата с аргумента, че " няма правно съображение ".
" Същевременно копие от записите са предоставени на Столична дирекция на вътрешните работи. Интересно - правораздаването очевидно не е задоволително правно съображение ", добавя още юристът.
Хаджигенов е безапелационен, че по този метод НСО става съизвършител и прави закононарушение против правораздаването.
Той изрази мнение, че въпросните записи на ще бъдат унищожени или развалени. 

Какво отговори НСО
Репортер на потърси пресцентъра на службата за коментар. От там обявиха, че в член 29 от Закона за НСО е разказан реда за обработка на персонални данни (каквито са запечатани в фрагментите от камерите, бел. ред.), в него е записано, че персоналните данни се съхраняват в период, избран от началника на службата - не повече от 30 дни.
" На 16 юли юрист Хаджигенов е изпратил писмо, с което желае записите. Отчели сме значителния публичен интерес, когато става въпрос за вероятно принуждение над жители, и сме му дали отговор неотложно, че в ролята му на физическо лице няма по какъв начин да му предоставим тези персонални данни ", допълниха от пресцентъра на службата.
От там описаха, че от Столична дирекция на вътрешните работи фрагментите са поискани на същия ден - 16 юли, като на тях са им предоставени по допустимо най-бързия метод. Причина за това още веднъж е текст в закона, в който е записано, че службата:

От пресцентъра допълниха още, че Софийският градски съд също е изискал фрагментите през декември 2020г., само че защото това е било след приключване на периода, избран от началника на службата за съхранението им, е нямало по какъв начин да бъдат предоставени.
" Ние сме оказали подпомагане съгласно закона, подобен, какъвто е ", заключиха от пресслужбата на НСО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР