Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от прокуратурата и ще

...
Националната следствена служба (НСлС) беше извадена от прокуратурата и ще
Коментари Харесай

С поправки "по втория начин" парламентът извади следствието от прокуратурата

Националната следствена работа (НСлС) беше извадена от прокуратурата и ще се обособи в самостоятелна конструкция. Това одобри изненадващо, апропо, Народното събрание с ремонти на второ четене Народното събрание като гласоподава промени в Закона за правосъдната власт.

Промените в Закон за съдебната власт, които през днешния ден депутатите трябваше да разискват, бяха " допълнени " от предложение на Петър Петров от " Възраждане ", които изиска Народното събрание да извади следствието от прокуратурата с претекста, че се виждало напоследък какво се случва в резултат на " подчинението ", имайки поради откритата война сред основния прокурор Иван Гешев и замесника му, който е и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов.

Такова предложение имаше в обособен законопроект, който бе импортиран от " Възраждане ", само че на първо беше и по този начин въобще не стигна до второ. В предходното Народно заседание този законопроект за отделянето на следствието. Въпреки че поправките не са обсъждани в комисията по правни въпроси на второ четене, а на първо са били отхвърлени, през днешния ден болшинството гласоподава те да бъдат прегледани в пленарната зала и бяха признати дефинитивно след редакции.

Първите текстове на законопроекта минаха без разискване, без спор и въпроси и без никакви реакции от залата, само че дебатът се развихри след реакция от страна на Корнелия Нинова (за разискването и мненията четете по-долу).

Изваждането на следствието в обособен, независим от прокуратурата орган, бе подкрепено от плаващи болшинства най-вече с гласовете на ГЕРБ, " Възраждане ", Движение за права и свободи и някои от депутатите на " ИТН ", а " срещу " или " въздържал се " гласоподаваха Българска социалистическа партия и " Демократична България " - " Продължаваме промяната ". Сега следва поправките в Закона за правосъдната власт да бъдат изпратени на президента Румен Радев, който може да ги обнародва в " Държавен вестник " или да откаже да го направи.

Какво в действителност одобриха депутатите " по втория метод "

В момента началник на Националната следствена работа е основният прокурор - директно или посредством шефа, който е и негов заместител. Приетите през днешния ден промени плануват следствието да се управлява от шеф като се отстрани настоящия сега текст, съгласно който службата е на директното послушание на основния прокурор. Директорът на Национална следствена служба ще реализира методическо управление на всички следователи от страната и ще назначава чиновниците.

Той ще се избира по същата процедура като " тримата огромни " в правосъдната власт - основния прокурор и ръководителите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Номинации за шеф ще могат да вършат най-малко трима членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет и министъра на правораздаването, а изборът ще бъде гласуван от пленума на Висш съдебен съвет.

 Изпиране, чистка, служби: по какъв начин Изпиране, чистка, служби: по какъв начин " Продължаваме промяната " мъчно взема решение за ръководство с ГЕРБ (според записа)

С поправките се основават окръжни следствени служби към всеки регионален административен център, а за София - и следствена работа " София-град ". Те ще се управляват от шефове. Депутатите гласоподаваха следствените отдели да станат следствени служби като категорично се отстранява опцията, че шефовете на прокуратури им разпореждат каузи - те към този момент ще бъдат разпределяни на инцидентен принцип.

Бойко Рашков от " Продължаваме промяната-Демократична България ", който в предходни разисквания в предходното Народно заседание поддържа предложенията, в този момент също се застъпи за тях и напомни, че сливането на следствените органи с прокуратурата е станало през 2009 година

" С това направихме следствено-прокурорска руска система, която за към 14 години, като резултат, не сподели, че е било добре решение. Затова се постанова да се върнем към остаряло решение, с него се съблюдава правилото на независимостта ", акцентира Рашков.

" За да спасите имунитета на Борисов ", " с цел да " разтървем " Гешев и Сарафов и дурги цели

Малко след началото на гласуването текст по текст, конкретизирани и редкатирани " в придвижване " от Петър Петров от " Възраждане " водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която, като напомни, че е някогашен следовател, в предходното Народно заседание приветства поправките за изваждането на следствието от прокуратурата, в този момент реагира остро.

" Колеги, някой от вас, знае ли какво гласоподава сега? Ние вършим техническа корекция, а не публицистична, само че предлагаме публицистичната да стане техническа. Суетите се на първия ред, връщате гласувания. Някой знае ли какво става в залата? Г-н Борисов, гледате в другата посока. Вие, г-н- Борисов, може ли да излезете да обясните каква правосъдна промяна вършиме сега? Гласувате и приемате текстове, които през вчерашния ден сте отхвърлили в комисията. Петър Петров в границите на три минути 6 пъти сподели - отдръпвам, подкрепям, отдръпвам, подкрепям и от всички страни на залата се чува " за ", " срещу ", разяснява от трибуната Корнелия Нинова.
" Г-жо Йорданова, вие предлагахте правосъдна промяна. Станете и кажете какво става. " Продължаваме промяната " поддържат даже и единствено с жестове и с кимане на главата. Виждаме някакво ново болшинство сред " Възраждане " и ГЕРБ. С тези ремонти ще извършите подобен безпорядък и такава каша единствено с една цел - на този човек начело (Бойко Борисов - бел. ред.) да му спасите кожата и имунитета. Ама резултатът за народа къде е? " реагира бурно Нинова.
Радостин Василев, който сега е самостоятелен народен представител, също реагира.

" Днес ние вършим следствието без значение и съм извънредно сюрпризиран, че сътрудниците от " Продължаваме промяната " и Надежда Йоданова не стават да кажат какво се случва. Това не са никакви публицистични ремонти, а пренаписване на законопроекта с една единствена цел - да даде повече сили на ортака на 8-те джуджета и на този, който го преследват и арестуват, а Борислав Боби Сарафов да има по-голяма самостоятелност в отбраната на Бойко Борисов. Така се осра това Народно заседание сега, че от една добра концепция, битката на Политическа партия и на Има Такъв Народ преди този момент, отиде в кофата - тъй като Политическа партия стана патерица на ГЕРБ ", разяснява Василев от трибуната на Народното събрание.

 На първо четене Народното събрание извади Националната следствена работа от прокуратурата На първо четене Народното събрание извади Националната следствена работа от прокуратурата

Провокирана от мненията и апелите, Надежда Йорданова взе думата и се обърна към присъстващите: " Явно се постанова в днешния петъчен ден от тази естрада да се обърна към парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, " Възраждане ", Движение за права и свободи и част от сътрудниците от Има Такъв Народ. Колеги, по този начин не се прави. Между първо и второ четене променяме кардинално два значими момента - организационната конструкция на националното разследване и дисциплинарна процедура, откакто сме го отхвърлили на първо четене по принцип. Мислите ли, че по този начин утвърждаваме съдийската самостоятелност? Мислите ли, че по този начин даваме добър сигнал към българското общество? Ние гласувахме срещу предлагането. В момента поддържаме доста ясно позиция във връзка с гласуването. Времето ще покаже какво сме създали, само че аз не съм оптимист ", разяснява Надежда Йорданова.
Станислав Балабанов от " ИТН " се обърна към Йорданова и изясни, че половината от парламентарната група на " ДБ-ПП " не е в залата. " Къде са ви другите сътрудници? Ако бяха в залата другите ви сътрудници, тези оферти нямаше да минат. Те не са обсъждани на второ четене, само че очевидно са разисквани на някоя маса с Делян Пеевски и Бойко Борисов, с цел да може да ви е комфортен. Това вие го допускате с вашата уйдурма с ГЕРБ ", разяснява Балабанов.

Десислава Атанасова също взе думата и настоя никой да не се изрича от името на ГЕРБ. " Доскоро бяхте в коалиция Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ. Може би знаете елементи по какъв начин се прави правосъдна промяна ", напомни тя.

Радостин Василев се обърна към Надежда Йорданова: " Вие гласувате " въздържали се " или " срещу ", вие водите договаряния с ГЕРБ за съдружно държавно управление. В същото време ГЕРБ си обезпечава болшинство, отвън вас. Изглежда с плаващи болшинства ще работи това Народно заседание. Обществото вижда едни простаци, които станаха патерица на ГЕРБ и те ще ги вършат на маймуни в Народното събрание ", продължи с реакциите Василев.

Междувременно водачът на ГЕРБ Бойко Борисов реши, че ще излезе от залата, а Надежда Йорданова още веднъж взе думата, с цел да подсети, че качеството на законодателния развой е в общ интерес на всички.

" Всякакви политически тематики, би трябвало да бъдат оставени настрани. Не би трябвало да бъдем изкушавани да вършим законодателния развой по-лош ", сподели Йорданова.

Тошко Йорданов също взе думата: " Искаме отмора, с цел да може парламентарните групи да си намерят центъра на морала и да си съберат хората ".
Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР