Националната мрежа за децата (НМД), която обединява близо 140 организации,

...
Националната мрежа за децата (НМД), която обединява близо 140 организации,
Коментари Харесай

НМД: Очакваме реални промени от актуализацията на Закона за предучилищното и училищно образование


Националната мрежа за децата (НМД), която сплотява близо 140 организации, приветства актуализацията на Закона за предучилищното и учебно обучение , чийто план бе обсъждан още през предишното лято, само че бе импортиран в Министерския съвет на 31 декември. По този метод ще стартира деполитизация на системата на междинното обучение. В същото време измененията не трябва да се вършат „ на парче “, а в подтекста на повсеместен разбор на потребностите от такива в закона. Това означи в студиото на Радио София Ванина Кирова , шеф „ Политики за децата “ в НМД.

Тя напомни, че законът е банкет през 2015 година, а е в действие от 1 август 2016-а.

От НМД упорстват за ефикасен надзор и оценка върху подбора и работата на педагогическите фрагменти .

Политическите назначения утежняват качеството на образованието. Заслужава си да се положат старания за бистрота и ясни критерии при избирането на фрагменти, изключително на управителни длъжности – водачи, с качества и визия за ръководство , добави Кирова:

„ В момента на процедура нямаме действителен стандарт за ревизиране и премерване на качеството в образованието, което се предлага. Външното оценяване в 7-и и 12-и клас доста условно дават визия за познания и компетентности на учениците. “

От НМД считат, че в закона би трябвало да се планува съответен механизъм за контрола на осъществяването за гарантиране на желаните промени.

Колкото до изместване на началото на образователната година – това би трябвало необятно да се разиска, и то не в условия на пандемия.

Законопроектът е признат в просветителната комисия на Народното събрание. Този петък (28 януари) би трябвало да се прегледа като цяло в пленарната зала от всичките 240 народни представители.

Чуйте диалога на Гергана Пейкова с Ванина Кирова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР