Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбеляза Международния ден

...
Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" отбеляза Международния ден
Коментари Харесай

Молитвата на Борис Христов във фотоси

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий " означи Международния ден на музиката - 1 октомври, с разкриване на изложбата "Молитвата на Борис Христов: Мир на земята и снизхождение на човечеството " и прожекция на едноименния документален филм на доктор Магдалена Манолова (автор и продуцент), Орлин Атанасов (дизайн), Александър Шопов (оператор) и Мирчо Сливенски (фотограф).
Изложбата ще остане отворена за гости до 15 октомври. 14-те пана на експозицията срещат от близко ценителите на класическата музика с актьора, индивида и един от най-великите гласове на ХХ век Борис Христов (1914-1993), както и с неговите послания към България и човечеството. Богатата психика на "царя на басите " е показана в атмосферата на катедралния храм "Св. Александър Невски ", където той прави потресаващия запис на "На многая лета " след завръщането си в родината.
"Явлението Борис Христов в света на операта, приносът му в оперния спектакъл и, въпреки това, неговата молитва в храма на вярата са отправните направления в опита да се обхване необятната галактика на неговата персона ", написа авторката на изложбата и кино лентата Магдалена Манолова.
Изложбата съдържа снимки, запечатали процеса на музикалните записи и моменти от завръщането на Христов в България. Диптихът "Молитвата на Борис Христов " - галерия и филм, бе част от националната стратегия за честването на 100-годишнината от рождението на фамозния бас, определен за Личност на годината в Културния календар на ЮНЕСКО през 2014 година Сега, във връзка Международния ден на музиката, НБКМ е хазаин на повторното му показване. Своеобразно допълнение към наличието на експозицията са шестте витрини с материали от Музикалния отдел на НБКМ - снимки, книги, изявления, грамофонни плочи, свидетелстващи за изключителната креативна кариера на международния оперен реализатор, научи ДУМА от Виолета Цветкова, специалист ВО към НБКМ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР