Националната банка на Казахстан и тази на Узбекистан са най-големите

...
Националната банка на Казахстан и тази на Узбекистан са най-големите
Коментари Харесай

3 държави купиха 55 тона злато за месец

Националната банка на Казахстан и тази на Узбекистан са най-големите продавачи на злато през ноември

Като при всяка финансова рецесия, апетитът за злато още веднъж се изостри сензитивно – освен това освен на равнище персонални финанси. Централните банки на някои страни влагат съществено в благородния метал, увеличавайки запасите от него в своите запаси. През месец ноември се следи 47% скок на закупените брутни ресурси по отношение на октомври. На чиста база се отличават три централни банки, които са се сдобили с общо 55 тона, което единствено идва да покаже силата на търсенето.

Най-голямо количество е закупила Народната централна банка на Китай (РВоС), която през ноември добавила към запасите си 32 тона, демонстрира разбор на Световния съвет по златото, оповестява. Това е и първото оповестено нарастване на запасите на страната от септември 2019 година.

Това известие е значимо поради историческата позиция на Китай като огромен покупател на злато, натрупал 1448 тона сред 2002 и 2019 година. Остава да забележим дали това ще бъде последвано от отчети за продължаващи покупки през декември “, се показва в отчета на Съвета.

Централната банка на Турция е другата от посочените три. През ноември тя продължи да купувазлато, добавяйки още 19 тона към своите публични запаси. Това покачва нейните чисти покупки на злато от началото на годината до 123 тона (най-големият регистриран от която и да е страна), а формалните ѝ златни ресурси до 517 тона (27% от общите запаси).

Централната банка на Киргизката република е третия покупател на злато през ноември, когато е е придобила 3 тона през въпросния месец. С това страната е нараснала общите си златни запаси до 16 тона (+61% от началото на годината).

Откъм продажби – Националната банка на Казахстан и тази на Узбекистан са най-големите продавачи през ноември. Първата е понижила златните си запаси с към 4 тона до 380 тона (-5% от началото на годината), а другата – с съвсем 2 тона до 397 тона, с 10% повече от началото на годината.

Покупките на злато от централни банки преобладаваха пазара на благородния метал сред първото и третото тримесечие на 2022 година. Анализаторите предвиждат, че е евентуално те са да натрупали повече, в сравнение с за десетилетия преди този момент.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР