Националната агенция за приходите се опита да защити скандалните промени

...
Националната агенция за приходите се опита да защити скандалните промени
Коментари Харесай

Приходната агенция излезе с есе за скандалните промени в хазарта

Националната организация за приходите се опита да отбрани скандалните промени в Закона за хазарта, които водят до понижение на таксите върху част от офлайн хазартните игри. От Национална агенция за приходите настояват, че няма понижение на таксата, а има нарастване. От приходната организация обаче не са привели като доказателство нито едно число за упования резултат от измененията върху фиска, писа в. " Сега ". В същото време утвърдената по абсурден метод, без публично разискване, смяна бе дългогодишна фантазия на основни играчи в този бизнес, а обикновената математика демонстрира, че понижение на таксата има. 

Както вестникът писа, измененията в Закона за
хазарта са били признати по абсурден метод сред първо и второ четене на закона за държавния бюджет. С новите текстове методът за пресмятане на една от събираните такси - за офлайн хазартни игри като спортни залози, бинго, лотария и други се трансформира. До края на предходната година хазартните оператори дължаха 15% от цената на всички направени залози. От 1 януари таксата е 20%, само че върху мощно понижена база - направените залози минус изплатените облаги. Печалбите би следвало да са над 50% от залозите при множеството от игрите, като се изключи спортните залози, при които облагите се считат на база коефициенти. И там обаче не би следвало да падат на доста ниско равнище.

Това изрично е понижение на таксата, като сега няма метод да се разбере на какъв брой възлиза то, тъй като измененията са предлагани сред първо и второ четене без безусловно никаква финансова аргументация. Подобни промени бяха предлагани няколко пъти през годините, само че не бяха одобрявани поради кавги. За последно от тях трябваше да се откаже финансовият министър в кабинета на ГЕРБ Владислав Горанов в разгара на абсурда с хазартния необут Васил Божков.

И при приемането на текстовете в Народното събрание, и в този момент в позицията на Национална агенция за приходите обаче се твърди, че таксата се усилва, тъй като към нея се прибавя еднократна съставния елемент - 300 000 лева такса за поддържане на лиценз. При към този момент лицензираните оператори таксата е по-малка и се образува съразмерно на броя на оставащите години от лиценза. Тази еднократна такса по никакъв метод не потвърждава претенцията, че хазната излиза на плюс от смяната в метода на пресмятане на общата дължима сума, още повече че резултатът ѝ ще е единствено през 2024 година при старите оператори.

От случая с Божков се видя, че размерът на дължимите такси по остарелия ред възлиза на големи суми. АДФИ да вземем за пример пресметна, че единствено от използването на удобен ред на облагане на моментните
лотарии Божков си е икономисал 210 млн. лева за 5 години. При приемането на текстовете и в този момент в позицията на Национална агенция за приходите се акцентира, че с измененията се изравнява режимът на облагане на офлайн и онлайн хазарта, само че това още веднъж не значи понижаване на таксата.

Скандалът с измененията в закона се придвижи през днешния ден и в пленарна зала. В нарочна декларация депутатът от Има Такъв Народ Гроздан Караджов разгласи текстовете за лобистки, а хазартният отрасъл - за блъснал
джакпота.

" На фона на ескалиращите митинги на разнообразни професионални класи има един отрасъл в тази страна, който удари
джакпота. Това са хазартните компании. Защото заложиха на верните хора - финансовия министър Асен Василев и неговите проксита депутати от ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ, които внесоха промени, облагодетелстващи този бизнес, и разиграха впечатляващ театър, с цел да показват една лобистка корекция в частен интерес като смяна от огромен публичен интерес. Но, рано или късно, обстоятелствата разобличават лицемерието. В този случай това се случи рано - единствено месец след цирка в Народното събрание ", посочи Караджов.

Според него е повече от видно, че таксата се понижава поради мощно понижената база, която при част от игрите може да се изтъни в допълнение с погашение на фиктивни облаги на сламени хора. 

" Сега " през вчерашния ден изиска подробна информация от МФ за резултата от новия метод на пресмятане на таксата, само че досега отговор няма. Не е ясно дали подобен ще бъде получен, откакто Национална агенция за приходите към този момент разпрати информация до медиите.

Национална агенция за приходите твърди, че след измененията в закона за
хазарта от 01.01.2024 година няма установено нарастване на претенции за издаване на лиценз за организирането на хазартни игри наземно посредством пунктове за приемане на залози и погашение на облаги. Всички подадени претенции за издаване на този вид лиценз са подадени преди приемането на измененията в закона, както и всички в този момент настоящи лицензи за този тип хазартни игри са издадени преди 31.12.2023 г.

Освен това, по самодейност на Национална агенция за приходите и на МФ, в края на 2023 година към Министерството на финансите е образувана работна група за анализиране на настоящия Закон за
хазарта и опциите за възстановяване и прецизиране на нормите му.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР