Националната агенция за приходите (НАП) отчита рекорден ръст на платените

...
Националната агенция за приходите (НАП) отчита рекорден ръст на платените
Коментари Харесай

Отчитат рекорден ръст на платените просрочени задължения през 2022 г.

Националната организация за приходите (НАП) регистрира рекорден растеж на платените през 2022 година просрочени отговорности. През предходната година са събрани над 5 милиарда лева налози и осигурителни вноски .

Събираемостта на забавените заплащания е с съвсем 30 % по-голяма по отношение на 2021 година, оповестяват от Национална агенция за приходите, като изясняват, че причина за по-високата събираемост е ранното известяван на жителите и компаниите, които не са платили цялостния размер на обществените си отговорности, самодейната връзка и партньорския метод, прилаган от приходната организация.

При трайна липса на подпомагане и заплащане от страна на длъжниците обаче се стига до търгове за продажба на имуществото , а в някои случаи се търси отговорност за задълженията персонално и от шефовете на задлъжнелите компании, прецизират от Националната организация за приходите.
 Национална агенция за приходите регистрира приходи от 14,9 милиарда лева за първата половина на 2022 година
Национална агенция за приходите регистрира приходи от 14,9 милиарда лева за първата половина на 2022 година

Събраните средства са с 1,6 милиарда лева повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година

Над 348 млн. лева са просрочените отговорности, събрани през 2022 година от реализатори на публични поръчки и други получатели на държавни и общински средства. Чрез автоматизирана система на Министерство на финансите останалите служби уведомяват приходната организация преди да платят на компаниите и ревизират дали те на поръчките имат обществени отговорности. При съществуване на отговорности, обществен реализатор на Национална агенция за приходите може да употребява цялата или част от сумата на заплащането за погасяване на задълженията към фиска.

От Националната организация за приходите поучават жителите и компаниите да употребяват електронните услуги на Национална агенция за приходите с ПИК или КЕП, с цел да ревизират дали имат отговорности и какъв е настоящият им размер. В случаите на формирано изпълнително произвеждане изпитващите финансови усложнения могат да се извърнат да обсъдят с обществения реализатор подобаващи ограничения за застраховане и възнаграждение на просрочените отговорности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР