Националната агенция по приходите (НАП) поема пълния контрол над хазартния

...
Националната агенция по приходите (НАП) поема пълния контрол над хазартния
Коментари Харесай

НАП с пълен контрол над хазарта, намалиха парите за лиценз

Националната организация по приходите (НАП) поема цялостния надзор над хазартния бранш, взеха решение депутатите с утвърдените на второ четене промени в Закона за хазарта, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Управляващите се отхвърлиха от първичната си концепция Държавната комисия по
хазарта да се трансформира от групов в едноличен орган, който да бъде на директно послушание на Министерския съвет и взеха решение всичко да премине в ръцете на приходната администрация. Аргументът - тя има максимален потенциал да провежда събираемостта на налозите и таксите от този бизнес, както и да реализира надзор над хазартните обекти.

Изненадващо в зала от „ Обединени патриоти " редактираха и предлагането си за фрапантно нарастване на първичния капитал за издаване на нов лиценз, което провокира недоволството на дребни и междинни компании от сектора, излезли на митинг против новите текстове в закона. Текстовете предвиждаха за издаването на нов лиценз за
казино да бъде нужен капитал от 3 млн. лв., а за зала с игрални автомати - 1 млн. лв.. След поправката сумите станаха на половина - 1,5 млн. и 500 хиляди лв..

Въпреки това нарастването остава огромно, защото до момента за игрална зала са били нужни 7,5 хиляди лв..

Депутатите утвърдиха и текстовете, предвиждащи най-малко от 10% от остатъка от постъпленията на Българския състезателен тотализатор да бъде заделян за Национален фонд „ Култура ", а с парите да се подкрепят българските създатели. Подобна правна норма в закона имаше и до момента, само че тя по този начин и не проработи.

Предложението направи ръководителят на отрасловата комисия и народен представител от ГЕРБ Вежди Рашидов, а то провокира спор в пленарната зала.

Според Весела Лечева от Българска социалистическа партия по този начин ще се опълчват две гилдии, защото преди време тотализаторът е основан с концепцията да отделя средства за развиването на спорта в България.

„ Надявам се тази мярка да бъде работеща и тези средства действително да стигнат до Национален фонд „ Култура ", акцентира Калин Вельов, който направи дебютното си изявление от парламентарната естрада като депутат от ръководещото болшинство.

„ Само да ви внеса една изясненост - в последните две години тотализаторът е на загуба, няма от кое място да се вземат тези пари ", напомни обаче Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

Мнозинството отхвърли и предлагането на водача на НФСБ Валери Симеонов и сътрудниците му от „ Обединени патриоти "
казина да има само в 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните региони на страната.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР