Национална стачка и масови протести парализираха Франция. Недоволството е срещу

...
Национална стачка и масови протести парализираха Франция. Недоволството е срещу
Коментари Харесай

Национална стачка във Франция: Недоволство срещу планове за пенсионна реформа

Национална стачка и всеобщи митинги сковаха Франция. Недоволството е против проектите на държавното управление за повишение на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Според сондажите 68 на 100 от французите са срещу промяната, която беше част от предизборната стратегия на президента Макрон предходната година. Срещу нея са и всички синдикати, както и лявата и крайнодясната съпротива в Народното събрание. Това е седмата пенсионна промяна откакто президентът Митеран понижи пенсионната възраст във Франция на 60 години през 1982 година

Пенсии и заплати би трябвало да се покачат, а не пенсионната възраст, гласеше единствено един от протестните лозунги в Западна Франция. Стачкуват сред 70 и 100 % от личния състав в рафинериите на компанията " Тотал ", доставките на гориво са прекъснати.

Затворени или блокирани са образователни заведения, стопираха работа редица публични услуги. На летище " Орли " е анулиран един от всеки пет полета. Силно обиден е железопътният превоз, в това число високоскоростните влакове.

Бевърли Гаине - работничка в ресторант: " Влакът беше анулиран, трябваше да го хвана тази заран, само че не съумях да свърша работата си за през днешния ден ".

Затворени са някои станции на парижкото метро. Работят обикновено едвам две линии, ръководени без машинисти.

Виржини Пинто: " Исках да се кача на линия 13, само че тя е затворена и би трябвало да хвана различен трен ".

Реформата планува последователно увеличение на пенсионната възраст от 62 на 64 години, а нужния трудов стаж за цялостна пенсия става 43 години от 2027. Промените би трябвало да бъдат утвърдени от Народното събрание, където президентът Макрон няма безусловно болшинство и се надява на гласовете на консерваторите от партия " Републиканците ".

Лоран Берже - синдикален водач: " Тази промяна е несправедлива, тъй като визира хората, които са почнали работа по-рано и които ще бъдат принудени да способстват по-дълго ".

Правителството предизвестява, че без промени пенсионната система е застрашена от колапс. От четирима работещи на един пенсионер преди 50 години, в този момент съотношението е 1,7 работещи на пенсионер. При аналогични проблеми съвсем всички други европейски страни покачват пенсионната възраст - в Германия и Италия до 67 години, в Испания - на 65. Във Англия в този момент прагът е 66 години. Президентът Макрон се опита да прокара пенсионната промяна през 2019 година, само че беше заставен да се откаже поради коронавирус пандемията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР