Национална политика за българите зад граница с цялостна и стратегическа

...
Национална политика за българите зад граница с цялостна и стратегическа
Коментари Харесай

Национална политика за българите зад граница поискаха от Илияна Йотова наши сънародници в Будапеща

Национална политика за българите зад граница с цялостна и стратегическа устременост желаеха наши сънародници по време на диалога си с вицепрезидента Илияна Йотова в Будапеща. Срещата се състоя късно през вчерашния ден в постройката на Българското републиканско самоуправление в Унгария, оповестиха от президентския прессекретариат.

Вицепрезидентът бе на работно посещаване в Будапеща, като визитата бе по покана на българската общественост в Унгария и се реализира в навечерието на Деня на българо-унгарското другарство – 19-и октомври.

По време на срещата Илияна Йотова означи, че работата й с българските общности зад граница е предпочитана в активността й като вицепрезидент.



„ От особена значимост ще бъде проучването и запазването на българския език в страните с исторически български общности, както и гарантиране правата на сънародниците ни там “, бе безапелационна Илияна Йотова, съгласно която, с цел да се случи това е належащо да се направи разширена среща – полемика с представители на всички институции.

Д-р Данчо Мусев, ръководител на организацията изрази вяра, че българската страна ще се ангажира целеустремено с проблемите на сънародниците ни зад граница. Ще бъде добре да се промени мисленето за основаването на такава политика и тя да не се прави „ на парче “, а да се вземе образец от унгарските институции, означи той по време на диалога с българския вицепрезидент.

На собствен ред представителят на българската общественост в локалния парламент Симеон Варга подчертава върху нуждата България да се включи по-активно в реализацията и отбелязването на Деня на българо-унгарското другарство. Според него, това би придало на събитието спомагателна значителност и значимост.

В хода на диалога нашите сънародници споделиха пред вицепрезидента Йотова желанието си българските институции да спомагат за възобновяване на активността на българското учебно заведение „ Христо Ботев “, закрито през 2011 година Една от наложителните предпоставки за положително образование и обучение на децата, съгласно нашите сънародници е, българската страна да командирова в Унгария начални педагози и преподаватели.

„ Добре е да бъдат разисквани и набелязани най-малко няколко разновидността за възобновяване функционалностите на учебното заведение, с цел да може да бъде определен най-работещият от тях “, означи в отговор вицепрезидентът.

Илияна Йотова бе безапелационна, че ще продължи и отсега нататък да работи за признание на българския език като матуритетен, изключително в страните, където имаме огромни диаспори. По време на срещата вицепрезидентът и представителите на организацията дискутираха самодейността за обезпечаване на опцията българските деца от чужбина да държат българска матура, каквато държат учениците в България.

„ Ще продължим да работим за основаването на интернет платформа, посредством която всички наши сънародници, които не живеят на територията на България, да могат да получават и обменят информация от българската страна по значими за тях въпроси ", уточни още Илияна Йотова пред представителите на българската общественост в Будапеща.



Вицепрезидентът Йотова съобщи на нашите сънародници поздрави от президента Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила с благопожелание да бъдат сплотени и да запазят България в сърцата си.

В програмата на визитата през вчерашния ден Илияна Йотова организира среща с министъра на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер. Сред тематиките на диалога сред двамата бяха бъдещите промени в политиката за убежищата в Европа, Дъблинската промяна и законовите разпореждания за предоставяне на поданство в двете страни.

Вицепрезидентът посети българската черква в Будапеща „ Св. Св. Кирил и Методий “ и подари на храма икона на светите братя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР