>Национална информационна система ще заработи у нас в помощ на

...
>Национална информационна система ще заработи у нас в помощ на
Коментари Харесай

Мобилно приложение ще следи как се развива COVID-19 у нас

> Национална осведомителна система ще проработи у нас в помощ на битката с COVID-19. Системата -  мобилно приложение , което е изградено само за 10 дни, разполага с централен указател, който ще събира данни за здравното положение на българите и ще я изпраща на всички държавни органи. Целта е да се види каква е картината в България и къде са зелените точки, докъдето вирусът още не е достигнал.

Потребителите ще могат напълно  доброволно  да подават данни за своето здравословно положение и хронични болести. В системата  ще се вкарват персонални данни  - ЕГН, а софтуерът прави различаване за пол и възраст, след което събраните данни ще се предават към Министерството на здравеопазването.

Мобилната апликация следва да бъде публикувана от мобилните оператори у нас. Очаква се приложението да бъде качена в мобилните магазини на „ Епъл “ и „ Google “ и да е налична в понеделник.  Приложението се назовава „ Вирусейф “ . Апликацията е създадена от екип от млади експерти, като концепцията е то да улесни работата на Националния действен щаб и на контролните органи.   

„ Реализирали сме мобилна апликация за всеки един жител, с цел да може всеки да се осведоми за настоящото си здравословно положение. В рамките на десетина дни изградихме централен указател, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи.  В първите 48 часа е въведен рагистъра на всички карантинирани лица и всички болни,  и информацията по автоматизиран път доближи до органите на Министерство на вътрешните работи, които реализират надзор на карантинираните лица. В системата има интеграции с персоналните лекари, общините, РЗИ, службите на Министерство на вътрешните работи, " Гранична полиция " и пожарната, също и с доброволците “, изясни Ивайло Филипов от „ Информационно обслужване “ при показване на национална осведомителна система за битка с Covid-19

Пламен Цеков, разработващ мобилната апликация, изясни, че  приложението може да се смъкна от всеки жител, и то изцяло непринудено.  Чрез него хората ще могат да споделят своя здравен статус с Националния щаб, здравните управляващи и своя персонален доктор, с цел да знаят те какво се случва с него и по какъв начин се развиват признаците, тъй че да могат да вземат отношение, в случай че се наложи. Даването на данни е напълно на непринуден принцип.

„ Целта е да се подават данни към Министерство на вътрешните работи, персоналните лекари,  да има опция за въвеждане на лаборатони резултати  и да се следи положението на карантинираните “, изясни Калин Радев, разработчик на централизираната система за данни. 

„ Най-голямото преимущество е  за връщащите се от чужбина  - на границата, в случай че си подаде данните, след 14 дни автоматизирано ще получи, че не е под карантина. Това доста ще облекчи граничните служители на реда и ще ни отговори на въпросите какво се случва с българите, върнали се от чужбина “, изясни министър председателят Бойко Борисов. 

Всеки  достъп до регистъра ще става единствено с дигитален документ,  който подсигурява сигурността на системата, безапелационни са основателите на приложението.

Министърът на опазването на здравето регистрира съществуването на мобилното приложение като  изключително ползно за битката с ковид , защото на база на получените данни, ще може да се подхващат ограничения за понижаване на разпространяването на ковид.

„ Тук можем да намерим доста информация, обвързвана с разпространяването на COVID-19, както и за претъпелите болестта и към този момент да се вземат обосновани решения по какъв начин да се работи с ограниченията “, изясни началникът на Оперативния щаб ген. проф. доктор Венцислав Мутафчийски.  

„ Работата с персонални данни или сензитивна информация продължава да се прави от тези, които са се занимавали до момента с това. Цялата въведена информация от жителите ще е напълно по тяхно предпочитание “, изясни вицепремиерът Томислав Дончев.  

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР