Национализмът може да унищожи Северна Македония отвътре, но също така

...
Национализмът може да унищожи Северна Македония отвътре, но също така
Коментари Харесай

Заев: Национализмът може да влоши отношенията с България и да унищожи РСМ отвътре

Национализмът може да унищожи Северна Македония от вътрешната страна, само че също по този начин може да навреди на връзките ѝ с Гърция и България, тъй като провокациите и националистическата изразителност могат да дадат задоволително аргументи на министър председателите на Гърция и България да подхващат ограничения против нас, с цел да защитят своето достолепие и горделивост. Така че национализмът не способства за построяването на другарства, не предизвиква връзките, не обезпечава проспериращо бъдеще “, сподели някогашният министър председател Зоран Заев в изявление за Академична мрежа за поддръжка на политиката на Европейски Съюз към Западните Балкани.

Той направи паралел сред национализма и патриотизма, като акцентира, че за разлика от национализма патриотизмът дава мощен тласък на хората да работят за по-добро бъдеще.

„ Много ме е боязън от национализма, може би тъй като съм от Западните Балкани. Наясно съм какво се случи в други елементи на света поради национализма и политиката на национализма. Когато се радикализира, съпроводена от популизъм, несъмнено може да стане разрушителна. Има доста токсини в света, само че една от най-лошите е национализмът. Тези, които го употребяват за облекчаване на користни политически ползи, от време на време тровят всичко, всявайки неприязън в обществата “, сподели Заев.

Той приказва и за Преспанското съглашение, което реализира с някогашния гръцки министър председател Алексис Ципрас, като оцени, че този документ съставлява същински триумф, тъй като „ ни даде опция да демонстрираме способността си да решаваме външнополитически въпроси по кротичък път, употребявайки мека мощ “.

„ Аз и Алексис Ципрас в никакъв случай няма да съжаляваме за компромисите, които направихме, тъй като жителите и на двете страни знаят, че освен „ десетилетният спор “ откри дефинитивно решение, само че и отвори пътя за стратегическо партньорство сред двете страни. Споразумението дава цяла рамка, която разрешава бъдещо съдействие “, сподели Заев.

На въпрос дали има съветско въздействие в страната, Заев акцентира, че пропагандата от Москва участва в целия район, в това число в Северна Македония, и че Русия се опълчва на разширението на НАТО и поддържа своите политически, стопански и енергийни ползи.

„ Ключовият въпрос е накъде ще решим да поемем, с кого да увеличим съдействието. Ние сме дребна страна и е добре да си сътрудничим с всички “, заключи Зоран Заев. /БГНЕС

Скопие / Северна Македония
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР