Националите ни по волейбол изиграха много силен мач срещу петия

...
Националите ни по волейбол изиграха много силен мач срещу петия
Коментари Харесай

Прегазихме Нидерландия с 3:0 в олимпийска квалификация

Националите ни по волейбол изиграха доста мощен мач против петия на Европейското състезание за мъже от тази година – Нидерландия. “Трикольорите ” се постановиха с победа с 3:0 (25-23, 25-21, 30-28). Така “трикольорите ” записаха втори триумф в Група С от олимпийския квалификационен шампионат за Игрите в Париж 2024. Дотук сме с две победи и две проваляне, като продължаваме битката за една от двете квоти в Сиан, Китай.

Срещу “лалетата ” не допуснахме грешките, които ни лишиха от освен това против еврошампиона Полша и Арженита. Днес видяхме доста темперамент и централизация в спешните обстановки, отлична игра на обсада (14 точки за целия мач). Младият Симеон Николов се оказа и значим коз в края на срещата. В нея имаше една смяна в стартовия състав – Аспарух Аспарухов стартира на мястото на Александър Николов, който получи отмора в първия гейм.

 Снимка: bvf.bg

България влезе добре и поведе с 3:0, като първите две точки записа Николай Колев на обсада. Нидерландия имаше късмет да изравни на два пъти и го стори при 5:5 след ас на Нимир, който добави по-късно още 2 точки в персоналния си актив и за поврат – 7:8. Нова обсада на Колев върна задатъка на “трикольорите ”.

Нидерландия се върна (11:11) след неточност на Соколов на сервис, който при идната офанзива бе спрян и на обсада. Проблемите ни на начален удар продължиха и Аспарухов даде точка на противника. Пламен Константинов взе спиране при 13:15. След негови видяхме съществено събуждане в играта на Мартин Атанасов до края. Негови две следващи точки доведоха до реми.

В идващите минути нашият отбор бе догонващият, макар че разликата не надвишаваше повече от 2 т. “Лъвовете ” се върнаха при 21:21 след отличен сервис на влезлия Илия Петков, а при последвалата офанзива на противника топката отиде в навън. Стигнахме до поврат и геймбол, откакто Симеон Николов застана на линия за осъществяване на сервис. Там той се оправи чудесно, като точки записахме на контраофанзива на Соколов и обсада на Грозанов против звездата на съперника – Нимир Абдел-Азиз. Нидерландският щаб взе таймаут. След него пропуснахме първата опция да спечелим откриващия гейм, само че Соколов го стори при втория опит – 25:23.

Александър Николов се появи в игра във втората част, която стартира точка за точка и с наши неточности на сервис. Божилов не съумя да посрещне добре контраофанзива на “лалетата ” за 2:4, само че Николов реализира три следващи точки, с които върнахме интригата – 5:4. Ас на Нимир още веднъж обърна водачеството – 8:9, само че по-късно записахме три следващи точки, което накара противника да вземе таймаут. След него Нидерландия стигна до 11:11, само че нашата отбрана не позволи отделяне и с добра игра на контраофанзива дръпнахме с 5 точки (16:11).

Авансът ни се резервира под лидерската диктовка на капитана Соколов, а той стана и най-изразителен (21:14) след добра игра на обсада на Колев и Атанасов. Соколов прекъсна стремежа на „ лалета ” от 3 следващи точки, само че разликата въпреки всичко се стопи до 3 т., а това накара нашия щаб да вземе спиране. Грозданов донесе 23 точка в частта и можеше да запише втора поредна, само че блокът му отиде в навън. Нимир сбърка на сервис за геймбол на България. Първият късмет не бе осъществен, само че Соколов отигра чудесно идната топка за 25:21 и 2:0.

 Снимка: bvf.bg

Третият гейм се оказа и най-дългият в срещата. Той стартира с мощна забивка на Грозданов от центъра и ас на Атанасов за 2:0. Успешна обсада против Соколов, неточност на Грозданов на сервис и неприятно посрещане на Божилов разрешиха на „ лалетата ” да извърнат за 3:4. Капитанът на България сгреши и на начален удар, а Вутер Тер Маат записа ас. Алекс Николов въпреки всичко спря опита на противника да се откъсне – 6:6. Блокадата на Нидерландия продължи да затруднява Соколов (6 от 8), което докара до 10-та точка за противника и преднина от 2. Играта на обсада обаче спореше и на Колев, който записа шеста точка с нея при 13:12.

Тимът, воден от Роберто Пиаца, стигна до преднина от 2 точки след навън от сервис на Соколов (15:17). Атанасов понижи на 1 т., само че на собствен ред сбърка при сервис за 17:19. Нидерландия се откъсна за първи път с 3 точки, откакто офанзива на Алекс Николов докосна антената (18:21). Силното показване на Колев продължи, само че Алекс Николов сбърка на начален удар за 20:23. Неговият по-малък брат – Симеон Николов, влезе в игра и това се оказа значим коз на Пламен Константинов, като първо намалихме на 1 т., а след негов ас даже изравнихме – 24:24. При идващото осъществяване 16-годишният разпределител прати топката в навън (24:25). Последва дълго разиграване, в което проявихме доста внимание в отбрана, а блокадата ни още веднъж сработи за реми.

Не успяхме да стигнем до геймбол след блокаут, само че пък и Нидерландия изпусна третия късмет за него след точка на Соколов. Грозданов сбърка на начален удар, само че незабавно по-късно спасихме четвърти геймбол. 16-годишният Симеон Николов направи страхотна обсада, която докара до мачбол. Тук “лалетата ” се избавиха за 28:28, само че първо Соколов ни изведе напред, а по-късно Нимир прати топката в навън. Нидерландия изиска на два пъти видеоповторение за допиране на мрежата, само че такова нямаше и България завоюва частта с 30:28 и мача с 3:0.

Утре е почивен ден за отбора ни. В петък (6 октомври) се изправяме против Канада, а срещата още веднъж е от 5:00 ч. наше време. След това ни остават дуели против Мексико и Белгия.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР