Национален протест на миньори блокира центъра на столицата. Причината -

...
Национален протест на миньори блокира центъра на столицата. Причината -
Коментари Харесай

Протест блокира центъра на София: Миньори настояват да не се закрива "Марица Изток"

Национален митинг на миньори блокира центъра на столицата. Причината - Зелената договорка, която съгласно тях заплашва комплекса " Марица Изток ".

Снимка: bTV
Миньори и енергетици шестваха по жълтите павета, недоволни от Плана за възобновяване, който планува преход от въглища на газ. Те упорстват " Марица Изток " да работи до привършване на въглищните ресурси или най-малко до 2040 година.

Синдикатите показаха още един проблем пред енергетиката и работещите в бранша.

„ Нито газа, нито атома, нито ВЕИ-ата, техният зложелател е безконтролното нарастване на цените на излъчванията. Как Европейска комисия изтегля или пуска квоти, както реши и по тоя метод манипулира цената трагично “, съобщи Димитър Манолов, президент на КТ „ Подкрепа “.

След среща с властта стана ясно, че в Плана ще залегне основаване на държавно дружество за изменение на въглищни региони, даващо работа на безработните. Беше дадено и че ще се упорства за мечтаната дата за извеждане на централите.

„ Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по Фонда за обективен преход, 2,4 милиарда лв., от които считаме, че 1,7 би трябвало да отидат за Маришкия басейн “, изясни Атанас Пеканов, вицепремиер по ръководство на европейските средства.

Снимка: bTV
„ Тръгвам си по-малко черноглед, в сравнение с влязох в тази постройка “, сподели Манолов.

„ После всяко едно постоянно държавно управление може умерено да го отхвърли, най-малкото парламент би трябвало да го удостовери “, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Затова синдикати и служащи остават в подготвеност за нови митинги.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР