Национален протест на фирми от сектор Туризъм - превозвачи, екскурзоводи,

...
Национален протест на фирми от сектор Туризъм - превозвачи, екскурзоводи,
Коментари Харесай

Превозвачи в туризма отново стягат протест

Национален митинг на компании от бранш " Туризъм " - превозвачи, екскурзоводи, хотелиери и туроператори - е плануван през днешния ден пред Министерски съвет. Той е под наслов “SOS туризъм “ и ще стартира в 11 часа, тъкмо когато би трябвало да започва и Национална кръгла маса, проведена от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите организации, на тематика “Мерките за превъзмогване на нездравословните последици от изключителното състояние в резултат на пандемията от Covid-19 “ в секторите - “автобусен превоз “, “туроператорска “ и “турагентска активност “.

" Ние искахме нисколихвени заеми с рента 1-2% и гратисен интервал от 1-2 години, а ни се оферират заеми с 6% рента ", разяснява пред Би Ти Ви Димитър Иванов, представител на туристическа компания и туроператор. По думите му техният отрасъл е най-сериозно обиден, тъй като не е работил последните 3 месеца, няма доходи и не може да обслужва заемите си. " Ако другите превозвачи, които транспортират хора по избрани направления, към този момент стартират да се възстановят от рецесията, то това не важи за превозвачите, които са в бранш " туризъм ". Ще би трябвало да минат най-малко 3-4 месеца, до момента в който има оживление в бранша ", счита Иванов. Той разясни, че са се отделили в съдружие " Случаен транспорт ", тъй като в организацията с останалите превозвачи ползите им са се размивали.

“Поканили сме безусловно всички сътрудници, в това число и сътрудниците, които желаят да изразят своята позиция посредством митинг, това е конституционно право на всеки. Ние като Конфедерация считаме, че разговорът е главното нещо “, сподели пред БНР Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи в отговор на въпроса кой ще се събере на митинга пред Министерски съвет. “Със страдание ще кажа, че сме поканили въпросната организация да се причисли към Конфедерацията, да можем да обединим напъните си, за жалост не намираме разговор с ръководителя на тази организация и имаме съществени съмнения, че в действителност повода не е единствено неналичието на разговор, тъй като разговор с държавното управление има, днешното събитие е проведено точно за това – да може всеки наш сътрудник, всеки транспортьор да участва, с цел да може да зададе своите “, уточни още Милтенова. По думите й сега " това, което на процедура се случва е може би желанието за изява ".

На кръглата маса се чака да участват транспортният министър Росен Желязков, на туризма - Николина Ангелкова и на общественото министерство - Деница Сачева.

“Това, което за нас е извънреден проблем сега, е забавянето на изплащането на средствата по оперативната стратегия “Иновации и конкурентоспособност “, тъй като знаете, че към този момент мина един месец, т.е. ние чакаме съответни периоди, в които ще стартират да се изплащат тези средства сред 3000 и 10 000. Очакваме надлежно за мярката за междинни дружество да се слагат съответни периоди за погашение и на тези средства. На процедура ограниченията, които към сегашния миг се приготвят, и не дават отговор на потребностите на превоза като 60 на 40 и още “, разяснява Милтенова.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР