Национален пленер по живопис Живописни технологии в съвременното изкуство“ беше

...
Национален пленер по живопис Живописни технологии в съвременното изкуство“ беше
Коментари Харесай

VIII Национален пленер по живопис с участието на осем изтъкнати художници в България беше открит в Благоевград

Национален пленер по живопис „ Живописни технологии в актуалното изкуство “ беше открит в двора на къща-музей „ Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето “ в квартал Вароша.

Пленерът събира в Благоевград едни от най-хубавите художници в България, селектирани от куратора Сашо Стоицов. В рамките на симпозиума може да бъде забелязан неповторимият почерк на Антони Райжеков, Гълъб Гълъбов, Елена, Назърова, Мария Налбантова, Миа Момчилова, Пламен Бонев, Сашо Виолетов и София Грънчарова.

Пленерът беше открит от Силвия Домозетска, шеф на Дирекция „ Култура, спорт, туризъм “ към Община Благоевград, Иван Милушев, шеф на Градска художествена изложба и Сашо Стоицов, който е куратор на симпозиума.

„ Благодарим Ви, че вашите творби ще станат част от сбирката на Благоевград. Надяваме се тук, не след дълго, да имаме и един музей на актуалното изкуство. Симпозиумът съответствува с Лятната академия на Центъра за личностно и креативно развиване на децата на Благоевград, която се провежда за първи път. Децата творят тук, в квартал „ Вароша “, където е и домът на пленера и аз се надявам, че ще има една доста сполучлива симбиоза сред другите генерации. С неспокойствие чакаме и изложбата с творбите на създателите, участващи в VIII издание на пленера, която ще бъде открита на 19 юли в Градска художествена изложба “, сподели в част от приветствието си Силвия Домозетска.

Концепцията на „ Живописни технологии в актуалното изкуство “ е създатели работещи с разнообразни медии в актуалното изкуство да “оставят своя отпечатък ” с стандартни средства в неповторима за България сбирка, събирана от седем години в Благоевград. Колекцията има за цел да показа, колкото може по-голям набор от художници работещи модерно изкуство в България. Работите са основа за предстоящ Музей за модерно изкуство в Благоевград. Това е опит да се запълни огромната празнота от липса на селектиране на работи от модерно изкуство по време на прехода.

Участниците в пленера оставят по 2 работи за сбирката за Музей за модерно изкуство в Благоевград.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР