Национален план за възстановяване ЕвропариЕврокомисията отложи одобрението на Плана за

...
Национален план за възстановяване ЕвропариЕврокомисията отложи одобрението на Плана за
Коментари Харесай

Премиерът за Плана за възстановяване: Движим се с перфектна скорост

Национален проект за възобновяване ЕвропариЕврокомисията отсрочи утвърждението на Плана за възобновяване на БългарияПолитикаСанкции заплашват България поради завода за акумулатори край Стара Загора
Разговорите с Европейската комисия за утвърждението на Плана за възобновяване и резистентност на България вървят с „ съвършена скорост “. Това разгласи министър председателят Кирил Петков часове, откакто стана ясно, че за четвърти път се удължава крайният период за утвърждение на документа от страна на Европа. Той уточни, че „ безусловно преди 5 минути “ е разговарял с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя (Урсула фон дер Лайен) сподели „ аз не мога да допускам по какъв начин вашата съпротива показва нещата, дори може да туитнеш известие, че се движим с съвършена скорост и се надяваме в идващите няколко дни да имаме подготвеност да кажем, че всички механически параметри са реализирани “. Така че дано никой не се упражнява на политическа изразителност “, разяснява пред медии министър председателят по време на посещаване на център за поддръжка на идващите от Украйна бежанци във Варна.

Удължаването на крайния период за утвърждението на Плана е изненада, защото вицепремиерът по европейските въпроси и финансов министър Асен Василев няколко пъти увери, че утвърждението ще пристигна на 15 март. Сега новият период е 15 април, стана ясно на конференция на Европейската комисия през днешния ден.

В последните три месеца новото държавно управление на Кирил Петков направи редица промени по документа за да усъвършенства опцията, която се дава на България, а точно - над 12 милиарда лева безплатни средства, с които да направи стопанската система си по-устойчива и да я възвърне от Коронавирус пандемията. Екипът на Василев включи в Плана голям комплекс за акумулатори, който да съхранява сила при обстановка на остатък. Идеята обаче срещна редица рецензии от опозицията, а над нея надвисна и опцията за наказания.

Пред медиите Петков отхвърли да изясни по кои въпроси следва още работа преди утвърждението на Плана.

България е единствената страна без утвърден План дружно с Нидерландия. За съпоставяне, множеството страни членки на Европейския съюз получиха първите задатъци по плановете си още през лятото и есента на предходната година. В началото на годината пък Еврокомисията отпусна 1.8 милиарда евро авансово финансиране на Румъния.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР