Национален парк Централен Балкан“ получи сертификат за обект на световното

...
Национален парк Централен Балкан“ получи сертификат за обект на световното
Коментари Харесай

Буковите гори на „Централен Балкан“ вече са обект на световното наследство на ЮНЕСКО


Национален парк „ Централен Балкан “ получи документ за обект на международното завещание на ЮНЕСКО. С него буковите гори в парка стават част от сериен европейски обект на международното завещание „ Старите и първоначални букови гори на Карпатите и други райони в Европа “. Отличието беше връчено през днешния ден на публична гала в Министерство на околната среда и водите от заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков на шефа на Дирекция Национален парк „ Централен Балкан “ Генчо Илиев в наличието на Христо Георгиев, основен секретар на Националната комисия за България на ЮНЕСКО.

„ Днес е извънредно значим ден, освен за Националния парк „ Централен Балкан “, само че и за всички нас. България има неповторима природа – буковите гори са образец за това и през днешния ден получаваме самопризнание за добре свършена работа по съхраняването им в натурален тип през годините “, акцентира зам.-министър Живков при връчване на документа. За България документът на Национален парк „ Централен Балкан “ беше възложен на Министерство на околната среда и водите като отговорно ведомство по ръководството на естествените обекти на ЮНЕСКО, с цел да го връчи на Дирекцията на парка.

България взе участие в серийния обект с най-представителните букови гори (близо 11 хиляди хектара) в деветте резервата на територията на Национален парк „ Централен Балкан “ – „ Боатин “, „ Царичина “, „ Козя стена “, „ Стенето “, „ Соколна “, „ Пеещи скали “, „ Стара река “, „ Джендема “ и „ Северен Джендем “. „ Общо 30 хиляди хектара са буковите гори в националния парк, които се опазват от основаването му през 1991 година Предстои ни доста работа по разпространение на нашите вековни букови гори, в това число и посредством привличане на туристи в района на Централния Балкан с сътрудниците ни от локалната власт “, посочи Генчо Илиев.

С оповестяването на буковите гори в Национален парк „ Централен Балкан “ за част от обекта на международното завещание не се постановат спомагателни режими и ограничавания, защото те и сега се намират в резервати – територии с най-строг режим на запазване.

„ Проектът за буковите гори е скъп като трансграничен. Трябва да работим точно по такива тематики и то освен в границите на Европа. Включването на нашите букови гори в листата на ЮНЕСКО ни задължава да опазваме естественото благосъстояние на България “, сподели Христо Георгиев. Обектът „ Старите и първоначални букови гори на Карпатите и други райони в Европа “ е уголемен с решение на Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО през юли 2017 година и включва 78 съставния елемент. Те са ситуирани на територията на 12 европейски страни – Австрия, Албания, Белгия, България, Румъния, Словения, Испания, Италия, Хърватска, Германия, Украйна и Словакия.

Серийният обект съставлява извънреден образец за незасегнати, сложни гори в умерения пояс, които показват разпространяването на европейския бук от последната ледникова ера до през днешния ден. Уникално за обекта са и огромният брой участващи страни – казус в историята на Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание.

Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО е най-ранният опит да се обединят в един документ концепциите за запазване на природата и за запазване на културните обекти. Конвенцията е приета от Генералната конференция на ЮНЕСКО на 16 ноември 1972 година и до момента е утвърдена от 193 страни. В извънредно влиятелния Списък на международното културно и естествено завещание към Конвенцията са намерили място над 1092 от най-забележителните културни, естествени и смесени културно-природни обекти в 167 страни от целия свят, чието запазване е грижа на международната общественост.

С включването на буковите гори в 9-те резервата на Национален парк „ Централен Балкан “ българските естествени обекти в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО към този момент са три. През 1983 година, две от най-емблематичните от позиция на биологично многообразие и естетически характерности естествени територии в България, са били включени в Списъка, а точно – Национален парк „ Пирин ” и Природен резерват „ Сребърна ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР