Национален фонд Култура завежда съдебни дела срещу свои бенефициенти заради

...
Национален фонд Култура завежда съдебни дела срещу свои бенефициенти заради
Коментари Харесай

Фонд "Култура" опитва чрез съда да си върне парите за шоуто с драг кралици

Национален фонд " Култура " завежда правосъдни каузи против свои бенефициенти поради нарушавания и с искане да върнат получените суми,. Едно от делата е против компанията " Сингъл Степ " ЕООД, чийто план - бинго събитие с водещи три мил кралици, предишния месец провокира публично отрицание. В известието си от фонда прибавят още, че са почнали инспекции по отношение на работата на външните специалисти. Според тях има учредения за подозрения, " основани на събрани данни за даване на информация за работата по оценката на кандидатурите в опит за съглашателство с претенденти за обезпечаване на преимущество на тези претенденти в конкурсната процедура ".

Хронология на абсурда със " Сингъл степ "

През 2022 година " Сингъл степ " кандидатства за поддръжка от Национален фонд " Култура " и печели финансиране в размер на 77 046 лева за 2023 година по програмата " Възстановяване и развиване на частни културни организации " в категорията " Културно предприемачество ". Предприятието се занимава с голям брой интердисциплинарни планове, свързани с ЛГБТ общността в България.

На 27 март тази година " Сингъл степ " попадна под прицела на Министерството на културата, защото стана известно, че с публичните средства е провело бинго събитие с водещи три мил кралици. След негативни публични реакции министерството стартира инспекция.

 Национален фонд Национален фонд " Култура " още веднъж попадна под прицела на министерството

На 29 март, че също е инициирал вътрешна инспекция и че " от септември е актуализирана практиката по засилен мониторинг на плановете, финансирани от НФК ". В същия ден, че казусът не е в това, че събитието е ориентирано към ЛГБТ общоността, а в това, че организацията не дава отговор на изискванията за финансиране. Тя видя проблем в това, че " Сингъл степ " се самофинансира, защото в пространството, където се организират събитията, се заплаща вход и има бар. Освен това основаването на сцената към този момент е било обезпечено от фондацията " Америка за България ".

 Марина Василева: Национален фонд Марина Василева: Национален фонд " Култура " се компрометира, само че в действителност оказа помощ на доста актьори

От изявленията на Сава Драгунчев и Марина Василева стана известно, че никой от членовете на Национален фонд " Култура " не е оценявал плана, а за тази цел са били наети външни сътрудници. В съда фондът желае да потвърди, че компанията не е изпълнила подписаните контракти и би трябвало да възвърне отпуснатите й 77 046 лева

Съдебни каузи против " 36 маймуни " и " Уан модърн "

От известието оказва се, че фондът глобява и други свои бенефициенти: организацията за модерно различно изкуство и просвета " 36 маймуни " и " Уан модърн " ЕООД. " 36 маймуни " е неправителствена организация, която се занимава с планове за модерно театрално изкуство. Тя би трябвало да върне 182 085 лева

В профила си във " Facebook " управлението на организацията осведоми, че е схванало от медиите за заведеното против тях дело. Получили са писмо от шефа на фонда Сава Драгунчев, в което е написано, че при оповестението на тяхно събитие не са показали, че то се реализира с поддръжката на фонда.



" Уан модърн " има необятен набор от действия, измежду които арт мениджмънт и образуване на фестивали. Не се оповестява какво е открила инспекцията на фонда и за какво организацията би трябвало да върне 14 612 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР