Национален фонд Култура (НФК) завежда съдебни дела срещу три културни

...
Национален фонд Култура (НФК) завежда съдебни дела срещу три културни
Коментари Харесай

Фонд Култура ще съди финансирани от него дружества. Сред тях са организаторите на драг шоу

Национален фонд " Култура " (НФК) завежда правосъдни каузи против три културни организации, които са получили държавно финансиране на свои планове. Това излиза наяве от на уеб страницата на НФК, оповестено предишния петък.

Бенефициентите, които фондът упреква в несъблюдение на подписаните контракти, са ЛГБТИ организацията " Сингъл степ " , " Уан модърн " ЕООД и организацията за модерно различно изкуство и просвета " 36 маймуни " . От тях НФК ще търси възобновяване на цялостните суми по отпуснатото планово финансиране. Конкретните аргументи не се показват.

Новината идва няколко седмици откакто Министерството на културата назначи инспекция на събитие, проведено от " Сингъл степ " с поддръжката на фонда. Става дума за шоу с мил кралици, което се организира под формата на бинго.

Рекламата на шоуто във Facebook провокира разнообразни реакции в обществените мрежи, в това число от страна на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова . В рамките на предизборната акция с " джендър идеологията ", против която партията ѝ желае да провежда референдум.

В понеделник шефът на " Сингъл степ " Иван Димов сподели пред, че известното събитие на фондацията е използвано за предизборни цели.

По думите на Димов 14 сходни събития съставляват единствено едно от перата по плана, за който " Сингъл степ " са получили финансиране.

Организацията е кандидатствала по програмата на НФК за възобновяване и развиване на частни културни институции. Тази стратегия е обвързвана с възобновяване на културния бранш от пандемията от COVID-19. От нея културните организации могат да получат до 100 хиляди лв..

" Сингъл степ " е подкрепена със 77 046 лв., от които 6,5% са планувани за мил представленията. За да ги получи, фондацията е минала през развой на кандидатстване и асортимент по открити критерии. Сега обаче НФК ще търси възвръщане на цялостната отпусната сума.

Димов сподели пред бТВ, че от фондацията нямат информация дали делото против тях е заведено, или не.

От организацията " 36 маймуни " също споделят, че досега не са получили правосъден иск и нямат открити административни нарушавания. Срещу тях НФК ще води дело за възобновяване на две обособени суми - 87 890 лв. и 94 195 лв..

Единствената причина, която се загатва в писмо до организацията от шефа на фонда Сава Драгунчев, е неналичието на позоваване на поддръжката на НФК в няколко изявления за дейностите на " 36 маймуни ".

Искът против третата организация - " Уан модърн " ЕООД - съгласно известието на НФК ще бъде на стойност 14 612 лв.. И за нея фондът не цитира съответната причина да се търси цялостно възобновяване на сумата.

В мотивацията за завеждането на правосъдните каузи НФК отбелязва " нововъведената процедура за деен мониторинг на подкрепените през 2021 година и 2022 година планове в региона на културата ".

Според фонда решението е взето след осъществяването на " надлежна инспекция по целесъобразността и законосъобразността на разходването на обществени средства ". Не излиза наяве какви са резултатите от тази инспекция.

Работата на външните специалисти от оценителните комисии към НФК също се ревизира поради подозрения за " съглашателство " сред тях и претендентите по другите стратегии, споделят още от фонда.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР