Нациите на Амазонка търсят общ глас относно изменението на климата, настояват за действие от индустриализирания свят

...
Осем нации на Амазонка призоваха индустриализираните страни да направят повече,
Коментари Харесай

Осем нации на Амазонка призоваха индустриализираните страни да направят повече, за да помогнат за запазването на най-голямата тропическа гора в света, тъй като те се срещат на голяма среща на върха в Бразилия, за да се опитат да начертаят общ курс за борба с изменението на климата

От ФАБИАНО МАЙЗОННАВЕ и ДЕЙВИД БИЛЪР Associated Press, 9 август 2023 г., 12:09 Нациите на AMAmazon призоваха индустриализираните страни да направят повече, за да помогнат за опазването най-голямата тропическа гора в света, когато се срещнаха на голяма среща на върха в Бразилия, за да начертаят общ курс за борба с изменението на климата.

Лидерите на южноамериканските нации, които са у дома to the Amazon, срещайки се на двудневна среща на върха в град Белем, която приключва в сряда, каза, че задачата за спиране на унищожаването на тропическите гори не може да падне само на няколко, когато кризата е причинена от толкова много.

Членовете на Организацията на договора за сътрудничество на Amazon, или ACTO, се надяват, че обединен фронт ще им даде основен глас в глобалните преговори.

„Гората ни обединява. Време е да погледнем в сърцето на нашия континент и да консолидираме веднъж завинаги нашата амазонска идентичност“, каза бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва.

Призивите от президентите на нации, включително Бразилия, Колумбия и Боливия, дойдоха, тъй като лидерите се стремят да подхранват така необходимото икономическо развитие в своите региони, като същевременно предотвратяват продължаващата гибел на Амазонка “ от достигане на точка без връщане“, се казва в съвместна декларация, публикувана в края на деня. Някои учени казват, че когато 20% до 25% от гората бъде унищожена, валежите драстично ще намалеят, превръщайки повече от половината от тропическите гори в тропическа савана, с огромна загуба на биоразнообразие.

Срещата на върха засилва стратегията на Лула да използва глобалната загриженост за опазването на Амазония. Окуражен от спада с 42% в обезлесяването през първите си седем месеца на поста, той потърси международна финансова подкрепа за опазване на горите.

Амазонка се простира на площ два пъти по-голяма размер на Индия. Две трети от него се намират в Бразилия, а седем други държави и една територия споделят останалата трета. Правителствата исторически са го разглеждали като област, която трябва да бъде колонизирана и експлоатирана, без да обръщат особено внимание на устойчивостта или правата на коренното население.

Всички страни на срещата ратифицираха Парижкото споразумение за климата, което изисква подписалите го страни да определят цели за намаляване на емисиите на парникови газове. Но трансграничното сътрудничество исторически е било оскъдно, подкопано от ниското доверие, идеологическите различия и липсата на правителствено присъствие.

Освен общия консенсус относно необходимостта от споделена глобална отговорност, членовете на ACTO, които се събират едва за четвърти път в съществуването на организацията, демонстрираха във вторник, че не са напълно съгласувани по ключови въпроси. Тази седмица се провежда първата среща на 45-годишната организация от 14 години.

Ангажиментите за опазване на горите са били неравномерни преди това и изглежда са останали такива на срещата на върха. „Декларацията от Белем“, официалната прокламация на срещата, издадена във вторник, не включва споделени ангажименти за нулево обезлесяване до 2030 г. Бразилия и Колумбия вече са поели тези ангажименти. Лула каза, че се надява документът да бъде споделен призив за оръжие на конференцията за климата COP 28 през ноември.

Ключова тема, разделяща нациите във вторник, беше петролът. По-специално, левият колумбийски президент Густаво Петро призова за прекратяване на проучванията за нефт в Амазонка - алюзия към двусмисления подход на Бразилия и други нации производителки на петрол в региона - и каза, че правителствата трябва да прокарат път към "декарбонизиран просперитет".

„Джунгла, която добива нефт – възможно ли е да се поддържа политическа линия на това ниво? Заложете на смъртта и унищожаването на живота?“ каза Петро. Той също така говори за намирането на начини за залесяване на пасища и насаждения, които покриват голяма част от сърцето на Бразилия за отглеждане на добитък и отглеждане на соя.

Лула, който се представя като екологичен лидер на международната сцена, се въздържа от вземане на окончателна позиция относно петрола, цитирайки решението като технически въпрос. Междувременно бразилската държавна компания Petrobras се стреми да проучва петрол близо до устието на река Амазонка.

Въпреки разногласията между нациите, има обнадеждаващи признаци за засилено регионално сътрудничество на фона на нарастващото глобално признание за значението на Амазонка за спиране на изменението на климата. Споделянето на единен глас – заедно с насочването на повече пари към ACTO – може да му помогне да служи като представител на региона на световната сцена преди климатичната конференция на COP, казаха лидери.

„Амазонка е нашият паспорт за нова връзка със света, по-симетрична връзка, в която нашите ресурси не се експлоатират в полза на малцина, а по-скоро се оценяват и постави в услуга на всички“, каза Лула.

Президентът на Боливия Луис Арсе каза, че Амазония е била жертва на капитализма, отразен от безумното разширяване на селскостопанските граници и експлоатацията на природни ресурси. И той отбеляза, че индустриализираните нации са отговорни за повечето исторически емисии на парникови газове.

„Фактът, че Амазонка е толкова важна територия, не означава, че всички отговорностите, последиците и ефектите от климатичната криза трябва да паднат върху нас, върху нашите градове и нашите икономики“, каза Арсе. дълга на страните от Amazon за действия в областта на климата, заявявайки, че това ще създаде достатъчно инвестиции за захранване на икономиката на региона на Amazon.

Подписана от длъжностни лица от осем държави, Белемската декларация също:

— Осъжда разпространението на протекционистки търговски бариери, което според подписалите се отразява негативно на бедните фермери в развиващите се страни и възпрепятства популяризирането на продуктите на Amazon и устойчивото развитие.

— Призовава индустриализираните нации да спазват своите задължения за предоставяне на масивна финансова подкрепа на развиващите се нации.

— Призовава за засилване на сътрудничеството в правоприлагането. Ангажира властите да обменят най-добри практики и информация за конкретни незаконни дейности, включително обезлесяване, нарушения на правата на човека, трафик на фауна и флора и продажба и контрабанда на живак, силно токсичен метал, широко използван за незаконен добив на злато, който замърсява водните пътища.

Колумбийският Петро също призова за формирането на военен съюз, подобен на Организацията на Северноатлантическия пакт, като каза, че такава група може да бъде натоварена не само със защитата на Амазонка, но и с други големи проблем за региона: организирана престъпност.

Също така присъстваха на срещата на върха във вторник бяха министър-председателят на Гвиана, вицепрезидентът на Венецуела и външните министри на Суринам и Еквадор.

В сряда срещата на върха ще посрещне представители на Норвегия и Германия, които са най-големите донори в бразилския фонд Amazon за устойчиво развитие, заедно с колеги от други важни региони с тропически гори: Индонезия, Република Конго и Демократична република Конго. Посланикът на Франция в Бразилия също ще присъства, представлявайки амазонската територия на Френска Гвиана.

___

Associated Отразяването на климата и околната среда в пресата получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР