Натрупаните пари на хората за втора пенсия изгарят. Средната годишна

...
Натрупаните пари на хората за втора пенсия изгарят. Средната годишна
Коментари Харесай

Какво става с втората пенсия: Лоши новини за родените след 1...

Натрупаните пари на хората за втора пенсия изгарят. Средната годишна рентабилност на универсалните пенсионни фондове за интервала 2021-2022 година е минус 3,47%, демонстрират данни на Комисията за финансов контрол (КФН). 

В тези фондове са обезпечени всички работещи жители, родени след края на 1959 година, написа " Труд ".

 

Осем от опериращите в страната универсални пенсионни фондове са с негативна рентабилност за последните две години, а единствено един от тях реализира позитивна рентабилност от 1% годишно.

От КФН афишират годишна рентабилност за интервал от две години, с цел да изчистят краткотрайни спадове поради борсови рецесии. Но в този момент за целия интервал 2021-2022 година доходността на универсалните фондове е негативна.

Малко по-добри са резултатите на доброволните пенсионни фондове, в които хора се обезпечават по избор за трета пенсия. Тяхната междинна годишна рентабилност за интервала 2021-2022 година също е негативна - минус 1,69%.

Но четири от доброволните фондове има позитивна рентабилност, която за другите сдружения е от 1,05% до 5,56%. Пет от доброволните фондове са с негативна рентабилност от минус 0,41% до минус 4,32%.

В универсалните пенсионни фондове са обезпечени над 3,9 млн. души, а обезпечените в доброволни пенсионни фондове са 644,5 хиляди души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР