НАТО заяви, че намирането на политическо решение в Афганистан е

...
НАТО заяви, че намирането на политическо решение в Афганистан е
Коментари Харесай

НАТО: Политическо решение в Афганистан е по-наложително от всякога. САЩ: Това не е Сайгон

НАТО съобщи, че намирането на политическо решение в Афганистан е по-наложително от всеки път, откакто талибаните навлязоха в столицата Кабул, обявявайки, че са завладяли цялата страна, а президентът Ашраф Гани напусна и отпътува за Таджикистан.

" Подкрепяме напъните на афганистанците за намиране на политическо решение на спора, което е по-наложително от всеки път ", акцентира представител на НАТО, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

 Талибаните оповестиха, че са открили надзор върху цялостен Афганистан, президентът напусна Виж още

НАТО ще резервира дипломатическото си наличие в Кабул и ще помогне работата на летището на афганистанската столица да продължи гладко, добави представителят на алианса.

Очаква се афганистанска делегация, включваща ръководителя на Висшия съвет за национално помиряване Абдула Абдула, да излети за Катар, с цел да се срещне с представители на талибаните и да разиска предаването на властта , съобщи Ройтерс, като се базира на осведомен източник. Според него в полемиките ще вземат участие и представители на Съединени американски щати.

Председателят на долната камара на афганистанския парламент Мир Рахман Рахмани, водачът на Партията на ислямското единение на Афганистан Хаджи Мохамад Мохакик и други публични лица излетяха през днешния ден от Кабул за Исламабад с полет на пакистанските авиолинии, заяви ТАСС, цитирайки организация " Паджвок афган нюз ". Те ще проведат съвещания с посредничеството на пакистанските управляващи за опцията за политически разговор с талибанското придвижване.

Днес талибаните приканиха президента Ашраф Гани, членовете на афганистанското държавно управление и водачите на политически партии към съдействие. Бунтовниците обявиха, че възнамеряват да основат " отворено за всички ислямско държавно управление , в което ще бъдат показани всички афганистанци ".

 Снимка: AP/БТА

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън отхвърли всевъзможни съпоставения сред изтеглянето на американските сили от Кабул и рухването на Сайгон през 1975-а , в края на Виетнамската война, предадоха международните организации.

" Това не е Сайгон ", съобщи водещият американски посланик, говорейки за обстановката в Кабул.

" Преди 20 години отидохме в Афганистан с задача и тази задача беше да се оправим с тези, които ни нападнаха на 11 септември. Ние изпълнихме тази задача ", акцентира Блинкън пред телевизия Си Ен Ен.

За телевизия Ей Би Си той сподели, че чиновниците на американското посолство в Кабул се трансферират към летището, където са ситуирани хиляди бойци. Преди да изоставен задачата, те унищожават поверителни документи, които не трябва да попадат в талибански ръце, само че това се прави методично, целеустремено и под защитата на американските сили в Кабул, които подсигуряват сигурността, добави Блинкън.

Американски военни хеликоптери изхвърчат от територията на посолството в Кабул, до момента в който чиновниците работят, с цел да попречат на талибаните да получат достъп до поверителни документи.

По-рано тази година президентът на Съединени американски щати Джо Байдън омаловажи опцията талибаните да завладяват страната след изтеглянето на американците или концепцията, че войната в Афганистан ще приключи със подиуми, напомнящи за края на Виетнамската война, напомня Асошиейтед прес.

Не е в полза на Съединени американски щати да остават в Афганистан, акцентира държавният секретар, откакто талибанските бунтовници влязоха в Кабул. Той уточни, че Вашингтон е вложил милиарди долари в силите на афганистанското държавно управление, само че те не са съумели да защитят страната си и са се провалили " по-бързо, в сравнение с чакахме ".

Ако Байдън беше отменил съглашението за евакуиране, подписано с талибаните от предшественика му Доналд Тръмп, войната с бунтовниците щеше да стартира още веднъж и щеше да се наложи десетки хиляди американски бойци да се върнат в Афганистан, акцентира Блинкън.

Другите страни

Посолството на Пакистан в Кабул заяви, че работи обикновено макар настъплението на талибаните. Исламабад е подготвен да даде леговище на афганистански публицисти и техните фамилии, сподели ръководителят на дипломатическата задача Мансур Ахмад Хан. Пакистанският външен министър Шах Махмуд Куреши съобщи, че Исламабад поддържа спокойно решение на афганистанския проблем и страната му " няма любимци в Афганистан ".

" Когато пристигна времето, Пакистан ще признае държавното управление на талибанското придвижване в сходство с интернационалния консенсус, действителностите и пакистанските национални ползи ", добави той, като акцентира, че военно решение на афганистанския проблем не би трябвало да има.

" Всички проблеми би трябвало да се вземат решение посредством разговор ", означи той, като освен това в центъра на вниманието " би трябвало да бъде стремежът за развиване и преуспяване на Афганистан ".

Индия заяви през днешния ден, че посолството й в Кабул към този момент ще продължи работата си, само че към този момент е създала проект за незабавна евакуация на своите дипломати и други жители от афганистанската столица, в случай че развиването на събитията го наложи.

Иран е подготвил лагери за бежанци в три провинции в съседство с Афганистан , с цел да обезпечи краткотрайно леговище на бягащите от страната, откакто талибанските бунтовници влязоха в предградията на Кабул, съобщи Ройтерс.

" Ние чакаме тези афганистански бежанци да се върнат вкъщи, когато обстановката в Афганистан се усъвършенства ", акцентира обаче представителят на вътрешното министерство,.

Афганистанци от години бягат в Иран поради военните дейности в родината си, или с цел да търсят работа в прилежащата страна. Но положението на иранската стопанска система накара Техеран да насърчи доста от афганистанските бежанци в страната - общо над 2 милиона, да се върнат вкъщи.

По-рано през днешния ден беше обявено, че военновъздушната база " Баграм ", където се намираше затвор с над 5000 души, се е предала на талибаните. В пандиза, в миналото управителен от Съединени американски щати, бяха държани както талибански бойци, по този начин и бойци на " Ислямска страна ", отбелязва Асошиейтед прес.

Косово ще обезпечи краткотрайно леговище за афганистански бежанци , които чакат да им бъдат издадени американски визи, разгласи през днешния ден косовската президентка Вьоса Османи, заяви осведомителният уебсайт Екзит.

Тя удостовери във Facebook, че в средата на юли Съединени американски щати са помолили Косово да одобри афганистански цивилни, чиято работа за Съединени американски щати ги прави цели за талибаните. Османи написа, че диалозите е трябвало да бъдат непокътнати в загадка от съображения за сигурност.

Вьоса Османи посочи, че всички бежанци, които ще преминат през Косово, би трябвало да бъдат авансово проучени от Съединени американски щати.

По-рано през днешния ден албанският министър председател Еди Рама удостовери, че Албания също ще обезпечи заслон на афганистански бежанци за сметка на Съединени американски щати.

Русия е подготвена да сътрудничи с преходното държавно управление на Афганистан, предадоха Интерфакс и ТАСС, цитирайки представител на съветското посолство в Кабул.

Русия взе участие в политическите контакти в Афганистан, добави той.

По-рано съветското посолство съобщи, че ситуацията в афганистанската столица е " малко напрегната, само че в града няма никаква война ".

Испания от своя страна заяви, че форсира проектите си за евакуация на испанските жители и на локалните чиновници, в това число преводачи, оповестява Асошиейтед прес.

Авиокомпанията " Флайдубай " разгласи през днешния ден, че от на следващия ден стопира полетите си до Кабул. Днес ще бъде осъществен полет от афганистанската столица до Дубай, след което транспортните услуги ще бъдат прекъснати за неопределен срок, заяви представител.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР