Първите стипендианти по програма EXPLORER на института INSAIT ще бъдат

...
Първите стипендианти по програма EXPLORER на института INSAIT ще бъдат
Коментари Харесай

Представят първите ученици, спечелили по 2000 лв. стипендия от INSAIT

Първите стипендианти по стратегия EXPLORER на института INSAIT ще бъдат показани на следващия ден (25 юни) в 10:00 ч. в Аулата на Софийския университет от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на СУ проф. Георги Вълчев, декана на ФМИ проф. Мая Стоянова, създателя на INSAIT проф. Мартин Вечев и изпълнителния шеф инж. Борислав Петров, оповестиха от пресцентъра на МОН.

Учениците са от водещи математически гимназии в нашата страна и избраха България пред най-престижните университети в Европа и света. Те минаха през извънредно сложен асортимент, който включваше с изключение на строга селекция по документи и поредност от проби и механически изявленията с докторанти и старши откриватели от INSAIT.

Целта на стратегия EXPLORER е да задържи в България най-големите ни гении в региона на информатиката и математиката. Тя започва с общ бюджет от 1 млн. лв., като с тези средства ще се обезпечи стипендия от 2 000 лева месечно за всеки от определените възпитаници за период от 4 години. Така те ще се концентрират в образованието си, като в това време работят по планове в новаторски сфери - огромни езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно образование, логаритми и други

Този модел работи единствено в най-елитните софтуерни университети в света като MIT и Станфорд в Съединени американски щати, Кеймбридж и Оксфорд в Англия, ETH Zürich и EPFL в Швейцария и за първи път се трансферира в Източна Европа. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР