НАТО ще разшири многонационалната бойна група, разположена в България. Това

...
НАТО ще разшири многонационалната бойна група, разположена в България. Това
Коментари Харесай

Защитен и сдържащ характер. НАТО ще разшири бойната група в България до бригада

НАТО ще разшири многонационалната бойна група, ситуирана в България. Това заяви министър председателят Николай Денков пред публицисти след първия ден на срещата на върха на Алианса във Вилнюс. Групата ще прерасне в бригада и за задачата ще се обезпечат спомагателни сили, сподели още Денков.

“Ние поемаме уговорката да я надградим, тъй че да стане на равнище бригада, което значи спомагателни сили да се обезпечат ”, сподели министър председателят във вторник вечерта, представен от Българска телеграфна агенция.

Многонационалната бойна група на НАТО, ситуирана в България, беше образувана през март предходната година. Решението за разполагането ѝ беше взето от Алианса още през 2021 година в отговор на “усложнената среда на сигурност в и към Украйна и индикациите за въоръжена инвазия на Русия ”, се показва на на Министерството на защитата. Българското държавно управление утвърди разполагането ѝ в страната с решение от януари 2022 година

Такива многонационални бойни групи бяха основани и в Румъния, Унгария и Словакия, а по-рано - в Полша и Балтийските страни.

След първия ден от срещата на върха на страните членки на НАТО във Вилнюс министър председателят Николай Денков сподели още, че България би трябвало да надгради личните си въоръжени сили. Това по думите включва в допълнение въоръжение - 16 самолета F-16 Block 70, които към този момент са поръчани, два мултифункционални кораба, които се чака да влязат в деяние, както и бронирани машини за пехотата.

Целта е “да бъде затрупан целият набор – въздушно, морско и наземно пространство ”, сподели Денков.

Премиерът разяснява и решението за приемане на три районни проекта за защита, един от които визира зоните на Черно и Средиземно море. Денков сподели, че те имат “единствено предпазен и сдържащ темперамент ”.

“Те точно демонстрират, че рискът да има ескалация би трябвало да се преглежда съществено ”, сподели още той, представен от Българска телеграфна агенция. “Когато има такива сили, всеки агресор би се замислил дали би изискал да рискува в това отношение. ”

В столицата на Литва Вилнюс се организира среща на върха, която е считана за една от основните срещи в историята на Алианса. Основни тематики на нея са бъдещото присъединение на Украйна, участието на Швеция и укрепването на отбранителните потенциали.

Във вторник генералният секретар на НАТО заяви, че Киев ще получи покана за участие, когато всички страни членки са съгласни и когато извърши изискванията. Страната обаче не получи прецизен график и президентът Володимир Зеленски подлага на критика това.

В същото време турският президент заяви, че Анкара към този момент е подготвена да ратифицирачленството на Швеция, с което отпада главната спънка за присъединението ѝ.

По отношение на укрепването на потенциала за защита страните членки одобриха три районни проекта. За задачата НАТО ще разположи 300 хиляди военни във висока степен на подготвеност, както и забележителна въздушна и морска бойна техника, сподели генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг преди началото на срещата във Вилнюс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР