НАТО обяви официалното прекратяване на ключов договор за сигурност от

...
НАТО обяви официалното прекратяване на ключов договор за сигурност от
Коментари Харесай

НАТО също спира да изпълнява Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

НАТО разгласи формалното преустановяване на основен контракт за сигурност от епохата на Студената война в отговор на  от съглашението единствено часове по-рано, оповестява " Ваишнгтон пост ".

Алиансът уточни, че неговите членове, подписали контракта, замразяват присъединяване си в него.

Повечето от 31-та страни членки на НАТО подписаха Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), целящ да попречи на противниците от Студената война да натрупат сили наоколо до общите граници. Пактът е подписан през ноември 1990 година, само че е напълно утвърден едвам две години по-късно.

НАТО означи, че актуалните му дейности са нужни, тъй като " обстановка, при която съюзническите страни съблюдават Договора, до момента в който Русия не го прави, би била неустойчива ".
 Русия публично напусна Договора за елементарните въоръжени сили в Европа
Русия публично напусна Договора за елементарните въоръжени сили в Европа

ДОВСЕ остана в историята, разгласи съветското Министерство на външните работи

По-рано през днешния ден Москва разгласи, че публично се отдръпва от контракта. Дългоочакваният ход пристигна, откакто и д вете камари на  предложен от президента Владимир Путин, денонсиращ ДОВСЕ. Путин подписа въпросния законопроект и той влезе в действие през май тази година.

Споразумението беше един от няколкото огромни контракта от епохата на Студената война, включващи Русия и Съединените щати, които престанаха да бъдат в действие през последните години., а през 2015 година разгласи желанието си да се отдръпна изцяло от съглашението.

През февруари 2022 година Москва изпрати стотици хиляди съветски бойци в Украйна, която граничи с членовете на НАТО Полша, Словакия, Румъния и Унгария.

Руското външно министерство съобщи, че процесът на формалното отдръпване от контракта е приключен , без да прецизира какво значи това. Ведомството упрекна Съединени американски щати и техните съдружници за напускането и за хипотетичната " разрушителна позиция " на Запада във връзка с контракта.
 Русия към този момент може да разполага оръжия където си желае, удовлетворен Медведев
Русия към този момент може да разполага оръжия където си желае, удовлетворен Медведев

Страната денонсира Договора за елементарните въоръжени сили в Европа

" Оставихме вратата отворена за разговор по отношение на методите за възобновяване на контрола върху стандартните оръжия в Европа. Нашите съперници обаче не се възползваха от тази опция ", допълват от съветското Министерство на външните работи.

В изказването се показва и че " даже формалното опазване " на контракта е станало " недопустимо от позиция на фундаменталните ползи на Русия в региона на сигурността " , като се имат поради събитията в Украйна и

На собствен ред НАТО съобщи, че неговите съдружници, които са го подписали, " имат намерение да преустановят действието на ДОВСЕ толкоз дълго, колкото е належащо, в сходство с техните права според интернационалното право ". Алиансът обаче акцентира, че неговите членове остават ангажирани " за понижаване на военния риск и попречване на неправилни усещания и спорове ".

НАТО добави, че неговите членове ще продължат да се " съветват и правят оценка последствията от настоящата среда за сигурност и нейното влияние върху сигурността " на Алианса.
 Русия излиза от СТАРТ ІІ, Путин желае нови нуклеарни оръжия
Русия излиза от СТАРТ ІІ, Путин желае нови нуклеарни оръжия

Ние да не сме идиоти и простаци, попита Путин
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР