НАТО и ЕС се стремят да засилят сътрудничеството си след

...
НАТО и ЕС се стремят да засилят сътрудничеството си след
Коментари Харесай

НАТО и ЕС набелязват мерки към следващо ниво на партньорство

НАТО и Европейски Съюз се стремят да засилят съдействието си след съветската инвазия в Украйна, която наруши европейския ред на сигурност, се споделя в взаимна декларация, с която Агенция Франс Прес се срещна. Двете основани в Брюксел организации се стремят да подобрят координацията от години, макар опасенията в някои среди, че напъните за усилване на ролята на Европейски Съюз в защитата могат да подкопаят ръководения от Съединени американски щати алианс.

Нахлуването в Украйна провокира апели за по-добро потребление на комбинираното въздействие на икономическите мускули на Европа и военната мощност на Съединени американски щати за по-добра отбрана на един милиард жители, живеещи в държавите-членки.

" Това е основен миг за евроатлантическата сигурност и непоклатимост, който повече от всеки път показва смисъла на трансатлантическата връзка и приканва за по-тясно съдействие сред Европейски Съюз и НАТО ", се споделя в изказването, което ще бъде оповестено от висши чиновници на НАТО и Европейски Съюз във вторник.

" Тъй като заканите за сигурността и провокациите, с които се сблъскваме, се развиват по обсег и мащаб, ние ще издигнем партньорството си на последващо равнище. "

В декларацията се показва, че значими области за задълбочаване на съдействието са оправянето с " възходящата геостратегическа конкуренция ", отбраната на сериозната инфраструктура и оправянето със заканите от нововъзникващите технологии и в космоса.

Двадесет и една от 27-те държави-членки на Европейския съюз към този момент са в НАТО, а Швеция и Финландия сега упорстват да се причислят.

В изказването се споделя, че органите " играят допълваща се, съгласувана и взаимно подсилваща се роля в поддръжка на интернационалния мир " и дават обещание да " активизират в допълнение " своята политическа, икономическа и военна мощ.

То ще бъде подписано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Водените от Франция старания за усилване на ролята на Европейски Съюз в региона на защитата провокираха безпокойствие измежду източноевропейските страни, които считат Вашингтон за съществена опора на своята сигурност.

След нашествието на Москва през февруари Вашингтон усили броя на военнослужещите си в Европа до над 100 000 души в най-мащабната от края на Студената война метаморфоза на защитата си.

В взаимната декларация - първата от 2018 година насам, ясно се показва, че алиансът " остава основата на груповата защита " за своите членове и за по-широката евроатлантическа зона.

Но в нея се споделя също, че " признаваме цената на една по-силна и по-способна европейска защита, която способства позитивно за световната и трансатлантическата сигурност и добавя и е оперативно съвместима с НАТО ".

Съединени американски щати от дълго време притискат европейските си съдружници да харчат повече за своите армии, да се оправят с киберзаплахите и да укрепват инфраструктурата на континента, която е нужна за бързото прекачване на сили.

Вашингтон също по този начин притиска Европа да заеме по-твърда позиция във връзка с възприеманата опасност от възходящата мощност на Китай.

" Нарастващата напористост и политика на Китай съставляват провокации, на които би трябвало да отговорим ", се споделя в взаимната декларация.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР