Натискът върху украинците в окупираните от Русия територии да вземат

...
Натискът върху украинците в окупираните от Русия територии да вземат
Коментари Харесай

Гаранция за оцеляване. Без руски паспорт няма лекар за украинците под окупация

Натискът върху украинците в окупираните от Русия територии да вземат съветски паспорт е все по-ожесточен. Методите за насила включват отвод за здравна грижа и медикаменти. Примката се стяга и поради противозаконни локални избори, които Русия възнамерява за 10 септември. На въоръжение е и дезинформацията.

Отказ от лекуване и медикаменти. Заплахи с депортация, лишаване на имущество, затваряне на бизнес. Това е част от набора от принадлежности, които съветските окупационни управляващи употребяват, с цел да принуждават украинците в завладените от Русия райони на Украйна да вземат съветски паспорти.

Натискът е все по-ожесточен с наближаването на 10 септември. Тогава Русия възнамерява да организира локални избори в четирите окупирани украински области - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка , елементи от които предишния септември разгласи за анексирани с противозаконни референдуми.

Изборите ще съвпаднат с локален избор в райони в Русия - за общински препоръки и регионални губернатори.

Въпреки че в окупираните области в Източна и Южна Украйна към момента се водят яростни боеве, директорката на съветската Централна изборна комисия Ела Памфилова сподели, че министерството на защитата и Федералната работа за сигурност считат, че е допустимо в завзетите територии да се състоят избори.

Основен инструмент на прокремълските управляващи да постановат съветско поданство е да отхвърлят гратис лекуване и лекарства. Дори на деца. 16-годишната Илона Павлюк , избягала от съветския бряг на Херсонска област това лято, описа пред, че до момента в който още е била под окупация, е била настоятелно съветвана да си извади съветски паспорт.
Господи, по-добре да си ги купя, в сравнение с да взема съветски паспорт
" Казаха ми, че без съветски паспорт няма да създадат нищо за мен. Притеснявах се, че може би няма да ме пуснат и на гинеколог. Пуснаха ме, само че ми споделиха, че в случай че имаш съветски паспорт, медикаментите са безвъзмездни, в случай че имаш украински - всички заплащат ", сподели момичето. - " Помислих си – Господи, по-добре да си ги купя, в сравнение с да взема съветски паспорт ".

В същото време украински медии оповестяват, че в Южна Украйна окупационните администрации са уведомили родителите, че в случай че нямат съветски паспорти, децата им няма да бъдат позволени до образование.

Генералният щаб на ВСУ заяви, че пострадали са и украинците в териториите към разрушената Каховска Водноелектрическа централа .

" В обитаемоте места от краткотрайно окупираната част на Херсонска област съветските окупатори не престават да употребяват следствията от осъщественото от тях закононарушение за свои цели. По-специално, те позволяват евакуация от наводнените обитаеми места единствено на хора с съветски паспорти ", се споделя в формалното изказване.

Заплахите са съпроводени с дезинформация - по какъв начин приемането на съветски паспорт значи автоматизиран отвод от украинско поданство и по какъв начин, един път случило се, това ще значи репресии против украинците от страна на украинските управляващи - тъй като са " предатели ".
" Руският паспорт е гаранция за оцеляване "
Съветникът на определения законно кмет на Мариупол преди окупацията Петро Андрюшченко удостовери пред, че в последно време очевидно се ускорява наклонността украинците да бъдат принуждавани да взимат съветски паспорт.

" За към месец и половина обстановката искрено се утежни ", сподели той. На въпрос на какво се дължи това, Андрюшченко отговори:

" Просто е: избори. На територията на окупираната Донецка област, както и във всички окупирани територии, изборите се организират не по едно и също време тези в Русия, а са предварителни. Те би трябвало да обезпечат на хората най-малко някаква заблуда, с цел да могат по-късно да кажат, че там са извършени избори ".

Той напомни, че напролет съветският президент Владимир Путин разпореди наложителни медицински прегледи за жителите на " новоприсъединените територии ", по-специално в Мариупол.

" За да се подложиш на тези наложителни проучвания, би трябвало да имаш съветски паспорт. Без медицинския обзор не одобряват в лечебни заведения, не се получава здравна помощ ", добави Андрюшченко.

По думите му " това е тъжна обстановка ". Проблемът визира и инсулинозависимите хора, ХИВ-позитивните, хората с туберкулоза и хепатит, добави Андрюшченко. Те са в риск да не получават здравна грижа и нужните им лекарства.

На въпрос какво ще посъветва хората, които се оплакват, че постоянно ги стопират по улиците, желаят им съветски паспорти и ги заплашват с репресии, само че те се опасяват, че след освобождението ще ги нарекат колаборационисти и ще бъдат съдени, Андрюшченко отговори, че недвусмислено ги поучава да вземат паспорт. По думите му в този момент в Мариупол " съветският паспорт е гаранция за оцеляване ".
И след това споделят: " След това не си жител на Украйна
Когато се кандидатства за съветски паспорт, съгласно съветските закони, по едно и също време с това непринудено се подава заявление за отвод от украинско поданство. Почти всички украинци са принудени да създадат това пред камера.

" И след това споделят: " След това не си жител на Украйна, няма по какъв начин да отидеш там, в най-хубавия случай ще те пратят в пандиза за 15 години, след това в " Азов " ... - цялостен набор от такива " плашила ", добавя Андрюшченко.

Той обаче успокоява, че това са " нелепости " и че украинците не би трябвало да се тормозят да подпишат, тъй като " никаква Руска федерация няма право да лиши украинците от украинското им поданство ".
Украйна не признава насилственото съветско поданство
Владимир Адонин , юрист от адвокатската фирма " Иляшев и сътрудници ", разяснява пред украинския уебсайт Delo.ua, че според член 4 от Конституцията в Украйна има едно поданство. То изключва опцията за битие на поданство на административно-териториални единици на страната. Например, не може да има поданство на Донецка област.

Доброволното придобиване на поданство на друга страна е съображение за загуба на украинско поданство. Но защото упълномощените лица на Руската федерация организират насилствена политика със закани за репресии при положение на отвод от съветския паспорт - приемането му няма да се счита за непринудено и затова не е допустимо украинският паспорт да бъде лишен на жител, приел наложително съветския документ за идентичност, увери юристът.

Адонин означи, че даже при положение на загуба на украинско поданство, има опция за неговото възобновяване.

По думите на юриста задачите на държавната политика за гарантиране на суверенитета на Украйна във краткотрайно окупираните територии са да се обезпечи отбрана на правата, свободите и законните ползи на лицата в тях.

Следователно насилственото автоматизирано придобиване на съветско поданство не се признава от Украйна и не е съображение за загуба на украинско поданство.

Така тези хора ще продължат да бъдат жител на Украйна и да се употребяват от всички налични права (получаване на пенсии, здравно обезпечаване и други обществени гаранции), сподели още юристът.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР