Настоящите условия по Черноморието може да се подобрят по отношение

...
Настоящите условия по Черноморието може да се подобрят по отношение
Коментари Харесай

Промените в климата като потенциал за повишен интерес към Черно море

Настоящите условия по Черноморието може да се подобрят във връзка с комфорта на туризма и към района може да се насочат повече гости заради въздействието на изменението на климата върху други дестинации
Изследванията в региона на изменението на климата демонстрират, че Черно море може да се трансформира в идеално място за летен туризъм, предлагайки опция на актуалните известни дестинации, съобщи Анадолската организация, базирайки се на изследване на Центъра за изменение на климата и политически проучвания към Босфорския университет.

Членовете на борда на университета Назан Ан и Мустафа Туфан Турп написаха публикация за туристическия бранш и адаптирането му към изменението на климата, озаглавена " Прогнозиран летен туристически капацитет на Черноморския район ". Изследването разкрива, че крайбрежията на Черно море може да станат опция за туризъм в бъдеще, изключително в градове като Сакаря, Орду Самсун, Трабзон и Ризе, защото всички те биха могли да предложат подобаващ комфорт за плажен туризъм през лятото.

Пред Анадолската организация Назан Ан сподели, че изследването в района на Черно море е за да се намерят различни ваканционни дестинации, откакто известните летни направления станат непривлекателни заради повишаване на горещите талази.
 Снимка: iStock by Getty Images
Ан изясни по какъв начин резултатите от изменението на климата варират според от районите и секторите и че туризмът може да бъде един от най-засегнатите браншове. Тя акцентира, че са създали проучване по скептичен сюжет, като се има поради непосредствен и средносрочен проект, обхващащ интервала 2026 - 2050 година

" Климатът се обрисува като фактор, който директно въздейства върху процеса на взимане на решение от туристите. Търсенето на туристически дестинации и типове се трансформира в сходство с измененията в нормалните модели на пътешестване ", сподели тя.

" Индексът на ваканционния климат, употребен в изследването, включва показател за топлинен комфорт, който регистрира относителната мокрота, температура, и подиндекс, наименуван " хармония ", който се свързва с преваляванията, скоростта напразно и облачността. Проучването преглежда голям брой климатични променливи и вследствие на това дава по-надеждна информация по отношение на туристическия комфорт ", добави тя.

Изследването включва две обособени калкулации, а точно " плажна оценка " и " градска оценка ", с цел да се оценят настрана бреговата линия и градските зони.

" Планирането за адаптиране към изменението на климата в туризма би трябвало да бъде всеобхватно, като се вземат поради всички съставни елементи на бранша "

Ан сподели, че актуалните условия по Черноморието може да се подобрят във връзка с комфорта на туризма и към района може да се насочат повече гости заради въздействието на изменението на климата върху други дестинации.

Тя означи, че в случай че не бъдат взети съответни ограничения, егейските и средиземноморските туристически райони може да бъдат изправени пред финансови загуби в кратковременен и средносрочен проект.

Ан акцентира, че определянето на различни туристически направления би трябвало да се преглежда като решение в процеса на адаптиране към изменението на климата, като сподели:
 Снимка: iStock by Getty Images
" Когато разгледаме настоящите климатични условия на Черно море, най-горещият месец надвишава 22 градуса междинна температура в някои райони на Централното и Западното Черноморие, демонстрирайки средиземноморски характерности на климата. "

Ан акцентира, че държавните управления и страните би трябвало да работят дружно с учените, с цел да дефинират политики, които ще оказват помощ за справяне с последствията от изменението на климата върху туризма.

Според Ан " планирането за адаптиране към изменението на климата в туристическия бранш би трябвало да бъде всеобхватно, като се вземат поради всички съставни елементи на бранша, с цел да се отговори дейно на провокациите. Устойчивият туризъм изисква ръководство на адаптирането към изменението на климата, с цел да се защитят съществуващите дестинации и да се насърчат екологично хармонични решения в различни дестинации. "

" Изменението на климата би трябвало да бъде изцяло интегрирано в проектите за развиване, като се обърне внимание на всички негови измерения, защото то оказва въздействие върху всеки аспект от нашия живот ", добави тя.

" Туристическите сезони ще се трансформират, което води до краткотрайни вариации "

Поведението на туристите може да се промени, когато горещите талази се трансфорат в злополучие, което може да аргументи всеобщи здравословни проблеми, сподели съавторът на проучването Мустафа Туфан Турп пред Анадолската организация.

Турп акцентира наложителната нужда от вложения в туризма в Черноморския район, с цел да се даде приоритет на устойчивостта, запазването на естествената хубост, възобновяване на западнали региони, без да се предизвиква щета, като сподели:

" Трябва да променим навиците си, с цел да се приспособяваме надлежно към изменението на климата. Туристическите сезони ще се трансформират, което ще докара до времеви вариации, които ще подчертават на разнообразни дестинации, обслужващи разнообразни туристически желания, което евентуално ще докара до увеличение на търсенето на прекарвания, които сега се подценяват в избрани райони.

" Вместо да кажем " да отидем в Анталия през август ", може да стартираме да споделяме " да отидем в Гиресун или Синоп " и може би ще желаеме да отидем в Анталия напролет. През идващите години може би ще купуваме летни къщи в северните региони, какъвто е Черноморския ", добави той.
 Снимка: iStock by Getty Images
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР