Настоящата седмица преминава в трепетно очакване за родителите в столицата

...
Настоящата седмица преминава в трепетно очакване за родителите в столицата
Коментари Харесай

Колко са свободните места в детските градини в София

Настоящата седмица минава в трепетно очакване за родителите в столицата – дали децата им ще бъдат признати в детска ясла и градина. До 20 август родителите могат да създадат актуализацията на профилите си, като пренаредят желанията си за определеното детско заведение.

" На 10 август обявихме свободните места за настоящото класиране, което ще се организира на 19 август, петък. Резултатите ще бъдат налични за родителите на 20 август, събота. Близо 2 000 места са оповестени за кандидатстване на деца по общ ред. Част от незаетите места за деца с хронични болести и деца с специфични просветителни потребности са трансферирани към опашката на децата по общ ред. Ако през образователната година има дете, което е със специфична просветителна нужда, или дете, което е с хронично заболяване, ние подсигуряваме място за тях ", каза шефът на Дирекция " Образование " към Столичната община - Мария Минчева, в студиото на " България заран ".

Тя акцентира, че има и 1 000 незаети места от третото генерално класиране, извършено в края на месец юни.

" Основният ангажимент, който е поела Столичната община, е да подсигурява място и да понижи дефицита за деца, които са от 3-годишна възраст до 1 клас. Това е предучилищното обучение. Програмата, която е призната 2021/2023 от кмета Фандъкова, е имено превъзмогване на дефицита в тази възрастова група. Голяма част от децата, които са в яслена възраст, ще останат необхванати от независимите детски ясли и яслените групи в детските градини ", допълни Минчева в ефира на Bulgaria ON AIR.

И разясни, че техният брой е висок - почти към 8 000 деца.

" Обхватът на 5/6-годишните деца е наложителен. И в случай че има деца, които не са признати, следва в границите на идващите 1-2 седмици да осигурим място и за тях, защото това е наложително. Голяма част от родителите избират и детски заведения, които освен са близо до дома, само че и до работата им. Важно е до 19 август в 18:00 ч. да видят в кои детски градини има оповестени свободни места, с цел да наредят желанията си. Има детски градини, в които към този момент групите са запълнени и няма свободни места, не би следвало родителят да поставя кандидатура за тях ", разясни шефът на Дирекция " Образование " към Столичната община.

Мария Минчева показа, че вече има настояща разпоредба за родителите на неприети деца да аплайват за обезщетение.

" Тази разпоредба обгръща деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас. Родителите би трябвало да подадат заявление, а на по-късен стадий и искане, които се подават в Районната администрация по сегашен адрес на детето. Условията са 6, те са посочени в тази разпоредба, би трябвало родителят да е извършил всичките условия ", безапелационна е тя.

А от думите ѝ стана ясно, че към този момент се строят нови 26 детски градини, а до края на годината се чака да бъдат приключени 12 от тях.

" Предстои да обявим свободните места в регион " Триадица " - детска градина, която е много чакана от родителите, защото това е от регионите с огромен дефицит тук-там. Такава е и детската градина с 8 групи в регион " Панчарево. В село Бистрица се прави уголемение на детска градина с 4 групи. До края на годината чакаме 330 спомагателни свободни места. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР