Насред извънредното заседание на Народното събрание за щетите от договора

...
Насред извънредното заседание на Народното събрание за щетите от договора
Коментари Харесай

ГЕРБ внесе доклада за договора Боташ след обвиненията, че пази Радев от скандала

Насред изключителното съвещание на Народното събрание за вредите от контракта на България с турската компания " Боташ ", депутатите от ГЕРБ Жечо Станков, Делян Добрев и Теменужка Петкова оповестиха, че партията въпреки всичко ще внесе отчета на краткотрайната комисия, в която са разказани неизгодните условия по него.

Това се случи три дни откакто Станков отхвърли да го сложи на обществено разискване в Народното събрание, като в началото се обоснова с постъпили нови документи по проблема от БЕХ. Само след седмица Народното събрание ще се разпусне в предизборна почивка, което означаваше, че отчетът можеше в никакъв случай да не види бял свят.

ПП-ДБ заподозряха ГЕРБ в опит за съзнателно закъснение на осветяването на документа, поради скрита съгласуваност с президента Румен Радев, в чийто длъжностен кабинет беше подписано съглашението и поради обстоятелството, че един от подписалите го е настоящият длъжностен министър Владимир Малинов.

И Българска социалистическа партия, и " Възраждане " разкритикуваха прекъсването на отчета от Жечо Станков през последните дни.

Затова и се стигна до изключителното съвещание, което стартира в 14 ч. и още тече.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, че е " петък, само че по тази причина пък денят е дълъг ", т.е. че разискването може да продължи много дълго. В самото начало на съвещанието отчетът към момента не беше импортиран, само че след едночасово спиране на съвещанието се оказа, че документът е импортиран в деловодството от две групи народни представители - измежду тях и ГЕРБ.

Сега ГЕРБ взеха решение да трансферират виновността за абсурда върху ПП-ДБ, вместо върху действителните идеолози на контракта с " Боташ ".

" Ако е имало някой, който най-вече е желал да излезе този отчет, това е ГЕРБ-СДС. Премиерът Денков и министрите на енергетиката и на финансите Радев и Василев не са си мръднали пръста, с цел да трансформират каквото и да било, обвързвано с тези констатации, които ще изложим пред вас, " разгласи Станков от парламентарната естрада.

В четвъртък някогашният министър председател Денков сподели пред " Свободна Европа ", че министърът на енергетиката е правил няколко визити в Турция с тази цел, само че без триумф.

Добрев разгласи, че " Булгаргаз " бил пред банкрут поради това, че " три години го унищожават, с цел да може най-големият спонсор на ПП-ДБ да вземе бизнеса на " Булгаргаз " - имайки поради частната компания " Овергаз " на Сашо Дончев.

От август 2022 до преди два дни шеф на държавната компания беше Деница Златева, назначена от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Добрев разгласи и че общественото разискване на контракта можело да докара до дело против " Булгаргаз " от " Боташ ".

Това, което от ГЕРБ пропуснаха да упоменат, е, че договорът няма алтернатива за преустановяване без големи неустойки или за предоговаряне - такива условия са признати от българска страна през 2023 година, когато отраслов министър беше Росен Христов, а президентът Румен Радев го описваше като " историческо съглашение ", което " отваря немислими вероятности за съдействие ".

Срокът му е 13 години. Тогава на власт е служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев и министър на енергетиката Росен Христов. В края на същата година Европейска комисия към този момент ревизира контракта, а Народното събрание която да проучва изгодите и вредите на подписаното съглашение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР