Наскоро властите в Мали изгониха френския посланик, като му дадоха

...
Наскоро властите в Мали изгониха френския посланик, като му дадоха
Коментари Харесай

Русия си връща влиянието, притежавано от СССР в Африка

Наскоро управляващите в Мали изгониха френския дипломат, като му дадоха 72 часа да напусне страната. Правителството на Мали съобщи, че решението е провокирано от " враждебни и възмутителни " изявления на френския външен министър Жан-Ив льо Дриан.

Париж беше изключително нервиран от решението на малийските управляващи да си сътрудничат с съветските частни военни компании (ЧВК), с цел да подсигуряват сигурността в страната и да образоват локалните военни. Льо Дриан, в изявление за френския седмичник “Журнал дьо Диманш”, упрекна съветските ЧВК („ Компанията Вагнер”) в грабене на ресурсите на Мали.

Пристигането в Мали, по покана на нейното държавно управление, на съветски военни експерти, ситуирани в база “Тимбукту”, където неотдавна бяха ситуирани френските военни, провокира неспокойствие освен във Франция. „ Петнадесет европейски страни сътрудници на Франция в антитерористичната интервенция в Сахел, в това число Италия, Естония, Чехия, Румъния, Швеция, Дания, Белгия, Португалия - всички те изрично осъждат разполагането на бойци на тази частна военна компания, обвързван с Кремъл”, написа вестник “Льо Паризиен”. „ Франция се притеснява, че “Вагнер” ще успее там, където френските бойци се провалиха в продължение на девет години”, добавя изданието.

Хорът от гласове на европейската преса прозвуча много мощно: „ Ужасни съветски наемници против честните френски ЧВК в Африка “ ( “Фигаро”). „ Знамето на групата “Вагнер” ще се вее над Мали! “ ( “Льо Монд”). „ Тръгва ли Мали на проруски курс? “ (датският “Юландс Постен”). „ Париж рискува да загуби Сахел “ (италианският “Ил Джорнале”). А непрекъснатият представител на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Гринфийлд съобщи, че съветските експерти съставляват заплаха за военния контингент на Многоизмерната интегрирана задача на Организация на обединените нации за стабилизиране в Мали (МИНУСМА).

Мали е огромна страна. Страната е бедна, само че в това време третата по рандеман на злато в Африка - към 50 тона годишно. Има и уран, боксит, руди от черни и цветни метали. В рамките на към година (март 2020 година и май 2021 г.) в страната се състояха едновременно два военни преврата. Факт е, че цялата североизточна част на Мали се управлява от ислямисти от групировката “Ансар ад-Дин”, която прогласи " самостоятелната страна Азавад ". През 2013 година беше основана МИНУСМА и Франция стартира да образова малийската войска. Френските миротворци обаче се скриха в базите, до момента в който държавното управление губеше надзор над северните региони. Недоволството от тази обстановка е причина за два военни преврата в Бамако, вследствие на които на власт се качи полковник Асими Гойта.

„ Тъй като антифренските настроения се ускоряват след осем години военно наличие, което не разреши възобновяване на сигурността, съветското знаме от ден на ден се издига в страната. Освен това някои от превратаджиите са получили обучение в Русия или Съюз на съветските социалистически републики. Асими Гойта, който оглавяваше хунтата, е прочут с връзките си с Москва “, разяснява разгорещено тези събития “Льо Фигаро”. В резултат Макрон разгласи съкращаването на френската военна помощ за Мали и началото на изтеглянето на френския контингент. Тогава малийските управляващи вземат решение да се извърнат за помощ към Русия. В Европа се развълнуваха. Париж заплаши Мали с " интернационална изолираност " и даже Естония разгласи изтеглянето на своите 50 бойци от Мали, в случай че съветски военни компании влязат там.

В отговор държавното управление на Мали в нота от 24 декември 2021 година разгласи, че съветски инструктори идват в страната „ в подтекста на подсилване на оперативните качества на националните сили за защита и сигурност “, припомняйки, че Мали поддържа двустранни дългогодишни партньорства с Русия. Според Малийската фондация за отбрана на националните полезности след обръщането на новия президент Асими Гойта към Русия равнището на доверие в него се е нараснало до 72,5%. В същото време 83% от интервюираните се опълчиха на наличието на френски военни в страната.

Въпреки че военните експерти от Русия, извикани от управляващите на Мали, дойдоха да оказват помощ в битката с въоръжените ислямисти, Западът смяташе появяването на съветски военни съветници като опасност за личните си ползи. Междувременно Русия от дълго време поддържа другарски връзки с Мали. Почти 10 000 офицери от малийската войска са подготвени в руските, а по-късно и в съветските военни академии. Съюз на съветските социалистически републики оказа помощ на Мали да реализира индустриални и инфраструктурни планове, като построяването на летището в Гао. В края на предходната година Русия достави четири транспортни хеликоптера на Мали по контракт, подписан година по-рано.

„ Наемници от “Вагнер се появиха в множеството африкански страни: Судан, Ангола, Гвинея, Мозамбик, Южна Африка, Конго. Москва е подписала съглашения за съдействие с двадесетина страни от континента. Руските наемници обезпечават образование на локалните въоръжени сили, отбрана на политически фигури, отбрана на находищата на злато, сребро и уран. В подмяна те подписват контракти за създаване на естествени запаси. Русия желае да си възвърне въздействието, което имаше в Африка през руската епоха”, написа “Льо Фигаро”.

“Ако отхвърлим тенденциозния звук, една от най-значимите промени във външната политика на Русия през последните няколко години в действителност беше „ прокламирането на курс за завръщане в Африка “, написа списанието „ Русия в световните въпроси “. Тук значима роля изигра срещата на високо ниво Русия-Африка, която се организира през октомври 2019 година в Сочи.

Що се отнася до ЧВК “Вагнер”, Владимир Путин сподели още през 2018 година: „ По отношение на Вагнер и това, което хората вършат, във връзка наличието им някъде в чужбина – в случай че не нарушават съветското законодателство, те имат право да работят, да прокарват своите бизнес ползи на всички места по света. "

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР