Наскоро се заговори отново за един от проблемите на Еверест,

...
Наскоро се заговори отново за един от проблемите на Еверест,
Коментари Харесай

Искаш да се качиш на Еверест, тогава трябва да си събираш изпражненията в торбичка

Наскоро се заприказва още веднъж за един от проблемите на Еверест, а точно, че мирише от ден на ден. По време на дейния сезон на изкачванията на Еверест планинарите прекарват по-голямата част от времето си в базовите лагери по пътя към върха, с цел да могат да се климатизират към изискванията, атмосферното налягане и температурите. В тези лагери има особено обособени тоалетни, където фекалиите се събират в огромни съдове.
 Зара Шифра - 4-годишното момиче, което измина 270 км през Хималаите до базовия лагер на Еверест
4-годишното момиче, което измина 270 км през Хималаите и стигна до базовия лагер на Еверест

Нов международен връх, заслужен за удивление

Но човек има своите физиологични потребности освен когато има положителни условия. И по време на преходите си в планините постоянно се случва туристите да ги облекчават където намерят. А доказателства за това се виждат на всички места по скатовете. Още по-притеснителното е, че в подножието на Еверест към този момент се носи и много неприятна миризма, настояват локалните, което постанова и въвеждането на някои ограничения.

Тези, които се надяват да изкачат Еверест тази година, ще би трябвало да създадат някои леки корекции в листата за това какво би трябвало да носят в раницата си и да прибавят няколко пликчета, защото новите правила към този момент постановат алпинистите да носят екскрементите си със себе си до и от най-високия връх, в опит да се оправят със замърсяването.
 Снимка 658726

Повечето хора, които се пробват да изкачат 8849-метровия връх Еверест, го вършат през Непал, като заплащат 11 хиляди $ единствено за разрешението за катерене. С екипировка, храна, спомагателен О2, шерпи водачи и други, коства над 35 хиляди $, с цел да създадем опит да изкачим покрива на света.

Но най-високият връх в света има проблем с изпражненията, провокиран от броя на посетителите и суровите условия в планината, които пречат на естествения развой на разграждане. " Проблемът с човешките боклуци на Еверест е доста огромен ", споделя пред CNN Диуас Покхрел, първи вицепрезидент на Асоциацията на върховете на, добавяйки, че в най-високите точки на планината това " замърсява планинската среда ".
 Снимка 658725

Без новите правила казусът с изпражненията има огромна възможност да се утежни. Миналата година Непал дава рекордните 478 разрешителни за нанагорнище на върха. Потвърдено е, че 12 алпинисти са починали в планината, до момента в който други петима са публично изчезнали.

Джинеш Синдуракар от Непалската алпинистка асоциация разкрива, че към 1200 души ще бъдат на Еверест този сезон. " Всеки човек създава 250 грама екскременти дневно, а хората ще прекарат две седмици в по-високите лагери за изкачването на върха ", обяснява Синдуракар, добавяйки, че на всеки планинар ще бъдат дадени две торбички за изпражнения, всяка от които може да се употребява шест пъти.
 Снимка 658724

Въпросните торбички съдържат химикали, които да втвърдят човешките боклуци и да ги създадат без аромат. Селската община Khumbu Pasanglhamu в Непал би трябвало да даде на алпинистите към 8000 торби този сезон.
 Защо Еверест мирише по този начин неприятно
Защо Еверест мирише по този начин неприятно

Какъв е казусът и има ли решение за него

Усилията за понижаване на въздействието на туризма върху Хималаите се ускориха през последните години, като 35 708 кг боклуци и пластмаси бяха събрани и свалени от някои от най-високите върхове, в това число Еверест, Лхотце, Анапурна и Барунце, посредством самодейност, ръководена от непалската войска, съгласно Himalayan Times.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР