Наскоро се появиха подробности за това как екип от аматьори

...
Наскоро се появиха подробности за това как екип от аматьори
Коментари Харесай

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Наскоро се появиха детайлности за това по какъв начин екип от дилетанти криптолози са дешифрирали кодирано писмо от сериен палач от 60-те години на предишния век. 
В края на 60-те години на предишния век регионът към залива на Сан Франциско е вцепенен от боязън. Извършени са няколко убийства, а разкриването и залавянето на нарушителя, който пресата и хората назовават просто „ Зодиака “, се бави. Междувременно той праща загадъчни известия до вестниците, подписвайки ги със скандалния си прякор. Минават десетилетия преди някой да разгадае шифрите на Зодиака, напомня IFLScience.

Само две от тези криптирани известия са разгадани. Първото, наречено Z408, било дешифрирано единствено за четири дни. Вторият код, Z340, остава неразгадан повече от 50 години, до 2020 година, когато екип от фенове криптолози го разрушават.
На 5 декември 2020 година ФБР получава известие за дешифрирането на Z340. Подписали са се трима души: софтуерният разработчик Дейвид Оранчак, приложният математик Сам Блейк и складовият оператор Ярл Ван Ейке.
Криптоаналитиците от ФБР създали разбор на декриптираните резултати и заключили, че това е верният отговор. Само че това изобретение стана известно едвам неотдавна. 
Ето част от тъпотиите, които психопатът сериен палач евентуално е считал за дълбокомислени прозрения: 
Надявам се, че се забавлявате до момента в който се пробвате да ме заловите. 
Не бях аз в това телевизионно шоу.
Кой пита за мен?
Не ме е боязън от газовата камера.
Защото тя би ме изпратила в парадайса по-пречистен.
Защото имам задоволително плебеи там да работят за мен.
Всеки различен няма нищо, когато отиде в парадайса,
ето за какво се опасяват от гибелта.
Аз не се опасявам, тъй като познавам новия си живот.
Животът ще е елементарен в райската гибел.
Тримата запалянковци декларират, че дешифрирането на Z340 не им било доста мъчно. За разлика от Z408, килърът употребявал комплицирани тактики като по диагонал четене и неправилни секции. Правописните неточности в криптираните фрази в допълнение усложнили процеса. Съвременните принадлежности, стратегиите за дешифриране и интернет форумите обаче разрешили на откривателите да проучват шифъра по нови способи, макар че им се наложило да се ориентират в море от дезинформация и аматьорски теории.
Както означи Оранчак, егоцентризмът на Зодиака също оказал помощ за дешифрирането на текста. През 1969 година, преди Z340 да бъде написан, човек, който твърдял, че е Зодиака, се обадил в една телевизионна стратегия и декларирал в ефира, че се опасява да не отиде в „ газовата камера “ за закононарушенията си.
Гордостта на същинския нарушител била засегната и в известието си той желал непременно да изясни, че не е звънял в никакви малките екрани и още по-малко пък се опасява от газовата камера. Въпреки този триумф, останалите послания на Зодиака може в никакъв случай да не бъдат дешифрирани. Те са прекомерно къси, с цел да получат отговори и няма гаранция, че са криптирани посредством същите способи като Z340.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР