Наскоро получих имейл от директорката на училището, в което работя

...
Наскоро получих имейл от директорката на училището, в което работя
Коментари Харесай

Една българска учителка в Америка! Мис Raspberry: Да преподаваш на дете с „Оскар“ в най-богатия квартал на САЩ  

„ Наскоро получих имейл от директорката на учебното заведение, в което работя – вълнува се Малина. – Пише: „ Колеги, имаме празник – шест години, откогато нашата скъпа мис Raspberry („ Малина “) е измежду нас. Скъпа Малинка, не можем да си представим нашето учебно заведение без теб! С твоята отдаденост към учениците и учебното заведение ни, с твоята усмивка, креативност… Липсваш ни… Бързо излекуване на майка ти! “

Малина е в родния Пловдив, с цел да провежда лекуването на майка си. Спокойна е, че е в Родината, само че й липсват животът и атмосферата в Нюпорт Бийч, където тя е не просто учителка. Тя е звезда. В един от най-тузарските квартали на Щатите…


За децата, родителите и сътрудниците си Малина Калоянова е

учителката фантазия
положителна, постоянно усмихната и лъчезарна. Само за 2 години – от 2016-та до 2018-та, с новаторските си способи печели авторитет в най-богатия район на Америка. Създава първото българско учебно заведение в Ориндж Каунти. Преподава и в влиятелната математическа школа RSM, където към този момент е основен преподавател, методист и наставник.

Отстрани наподобява, като че ли птичето на шанса е кацнало на рамото й, само че тя се постанова като сполучлив начален възпитател със своя професионализъм, с творчеството и новаторските си хрумвания. Още в Пловдив е сполучлив начален преподавател в учебно заведение „ Черноризец Храбър “. Дипломираният дефектолог следва образеца на майка си, сполучливата пловдивска учителка Теменужка Чаушева. Малина първа в учебното заведение си вкарва електронните учебници. Часовете й са занимателни и защото методите й са доста сполучливи, учебното заведение също вкарва електронните учебници във всички класове.


Заминава за Щатите, тъй като брачният партньор й Лазар мечтае да бъде служител на реда в Америка и цели 18 години опитва шанса си за зелена карта. По подигравка на ориста тя, която не желае да напуща Родината, се опитва съвсем на смешка и

печели зелена карта
През 2015 година „ събират живота си в 4 куфара “ и отпътуват за Калифорния с двете си деца – Йоан на 17 и Емануил на 12 години. В Нюпорт Бийч се настаняват при съученик и другар на мъжа й. От четиримата единствено Йоан владее британски.

Напускайки Родината, Малина се е примирила, че с нейните български дипломи няма да работи по обичаната си специалност – преподавател, а ще мие чинии и ще гледа възрастни хора. Лазар пък не може да бъде служител на реда, без двамата да са положили клетва като американски жители, а това става след години престояване.

Малина стартира работа в магазин от известна верига. Смяната й е от 4 часа сутринта, работи в отдела за домашни използва. Подрежда, когато няма клиенти, тъй като не знае британски. Катери се в склада, товари артикули, тика големи тежки колички и реди стоките по рафтовете.

Няколко месеца по-късно тя схваща, че в прилежащия град Ървайн има българска черква. Семейството, което я провежда, й предлага да дава


частни уроци по български
на двете им деца. Постепенно и други българи записват децата си, а от църквата дават на Малина библиотеката за уроците. „ Каква беше изненадата ми, когато на 16 януари, след ваканцията, ме посрещнаха пред учебното заведение с питка върху българско ленено бродирано каре “ – гласът на Малина трепери от неспокойствие. Дошли са още 12 деца, и в един миг библиотеката се оказва тясна за 55-те възпитаници на Малина.

Днес тя провежда всички тържества, които се вършат и в учебните заведения в България. Има и български събори – пролетен и есенен, на които се събира цялата българска общественост от Ориндж Каунти, където живеят няколко хиляди сънародници. Канят се музиканти от България, пекат се кебапчета, играят хора, облечени в национални носии.

Една българка й предлага да се опитва в учебно заведение RSM (съкратено от Russian School of Maths), профилирано в подготовката по математика. Но по какъв начин да стартира, с нейния „ никакъв британски “? Тя наизустява целия образцов урок на британски и след няколко дни получава имейл: „ Добре пристигнала в нашия тим! “. На едно събиране инцидентно схваща, че RSM е в


топ 10 на най-престижните учебни заведения
в Америка, съгласно класацията на университета „ Джон Хоскинс “.

От 2018 година Малина е нараснала в служба методист, а през днешния ден, след 6 години работа, към този момент е основен преподавател, наставник и треньор на начинаещи учители от всичките 50 щата на Америка. Освен това е valuation за начален курс – педагогът, който прави оценка и асортимент на децата в 3 групи – начинаещи, напреднали и изявени, защото учебното заведение ползва самостоятелен метод.

Мис Raspberry: Да преподаваш на дете с „ Оскар “ в най-богатия квартал на Съединени американски щати
Малина с директорката на RSM Алла Раневская (в средата) и колежка на Хелоуин.


Преподава математика на 15 класа в начален курс, а децата я обожават – непрестанно й оставят пояснения в обич на листчета и на учебната дъска. Слънчевата изобретателна дама, в чиито часове децата усвояват основите на математиката, като пеят, скачат, танцуват, рисуват под нейна постановка, е фаворитка и на родителите, които я гледат в устата и извършват всички нейни рекомендации. А в това частно учебно заведение с високи такси децата си записват единствено доста богати хора от Ориндж Каунти.

„ Случих и на директорка – Алла Раневская, от украински генезис – споделя Малина. – Непрекъснато ми споделя, че ме обича, прегръща ме, носи ми шоколад на бюрото, снима ме като работя с децата, провежда с тях изненади. Например влизам, а тя нарисувала на дъската една глава като малина, надолу с рокля и децата изпод и те рисували малини. “ Българката случва и на сътрудници. В горен курс преподават лекар от НАСА, учещ Сатурн, лекар на математическите науки от прочут университет. „ В един миг си крещя, какво върша аз измежду тези хора “, смее се Малина.

И дребна графиня
е имала в класа си – Мелизанде. Родителите й – непретенциозно облечени – в дънки, тишърти и кецове, по нищо не проличава, че са от благородническо родословие. Молят Малина да образова Мелизанде самостоятелно, защото детето е много нежно и свито. Година по-късно Мелизанде към този момент е в учебното заведение, а Малина инцидентно схваща, че майка й е наследница на съветското царско семейство, а татко й – френски граф.


Имала е тъмнокожо дете, с лек аутизъм, осиновено от гей двойка – двама бели татковци. „ В началото всеки ден, като го питах кой ще го прибира, споделяше: „ Татко “ – споделя Малина. – Водеха го ту единият, ту другият. Оказа се, че пътуват от Пасадена, град, който е много надалеч от Ориндж Каунти, особено с цел да бъде детето в моя клас. “

По време на пандемията и онлайн образованието Финли се скъсал от плач, че няма да вижда мис Малинка онлайн. „ Един ден виждам в екрана – двамата родители в домашно облекло, а Фин – с костюм и вратовръзка. Обясниха ми през смях, че часове се чудел какво да облече за урока ми. Казах му да ми даде няколко минути, отидох и си сложих червило. От тогава на онлайн уроците изпод може да съм по пижама, само че от горната страна – с прическа, грим и украшения “, споделя през смях дамата.

„ Познай какво ми се случи! Имам


холивудска звезда
в класа! “ – вълнува се Малина. Едно такова дребничко азиатче, което постоянно й се извинява, че ще закъснее, тъй като „ има прослушване “. Един ден й споделя, че се снима във филм в Холивуд. В основната роля. „ Викам, ти шегуваш ли се, а баща му: „ Не, не се майтапим, мис Малинка, в този момент се борим за „ Оскар “. Аз зяпнах. Филмът „ Минари “ завоюва „ Оскар “, а Алън ми сподели статуетката на онлайн урока. Ревах дружно с него – от наслада “, споделя Малина. Филмът „ Минари “ завоюва общо 6 награди „ Оскар “ през 2021 година, като Алън Ким също взе статуетка в категорията „ Най-добър филм “. А бащата е безпределно прецизен и всякога се извинява, че детето е на изявление в някоя телевизия и не е съумяло да направи домашното си.

Днес в българското учебно заведение Малина има и клас за възрастни – учи американци на български език. Горда е, че измежду тях има водач, доктор, чиновник от компанията на Илон Мъск, компютърни експерти, професор в университет.

По подигравка на ориста, брачният партньор й Лазар, поради който отпътува с принуда за Щатите, взема решение да се върне в България и двамата се разделят. „ Предпочетох да не продънвам егоистично бъдещето на децата си в Америка “, споделя тя. Йоан приключва Newport Harbor High School – втори по триумф в целия випуск, става основен редактор и на учебната телевизия. Учи цифров и графичен дизайн в „ Orange College “. Работи като IT експерт в самолетната компания „ Боинг “ и в компания за фешън дизайн. Емануил учи в учебното заведение на брат си – Newport Harbor High School, доста му харесва България и счита да продължи в университет в Родината.


Днес Малина е високоплатен възпитател, получава 38 $ на час. Живее в къща с двамата си сина, с приятелката на Йоан – Мари-Елена, американка, и с котарака Джони Деп, кръстен на любимеца й. „ Старая се да съм съвременна и свободолюбива свекърва – не им се меся за нищо “, смее се Малина.

В Пловдив си е купила апартамент в охраняван комплекс, който е в градеж. Има смели проекти за бъдещето си в Родината – да сътвори съвременно учебно заведение, в което да се учи интензивно математика, британски, изкуства, като кани изявени хора да преподават в него – модел, който е видяла там, в Америка. bgvoice

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР