Нашумелият случай около здравния статус на депутатите от Възраждане повдигна

...
Нашумелият случай около здравния статус на депутатите от Възраждане повдигна
Коментари Харесай

Какви са наказанията за злоупотреба с лични данни - разяснение от адвокат Милен Пенев

Нашумелият случай към здравния статус на депутатите от " Възраждане " повдигна тематиката за отбраната на персоналните данни. По този мотив от Actualno.com се допитахме до мнението на юрист Милен Пенев.

Материята по отношение на персоналните данни по здравословното положение на жителите е уредена в Регламент (ЕС) 2016/679 и Закона за отбрана на персоналните данни. Дефиницията за подобен вид данни е дадена в т. 35 от Преамбюла на регламента и член 4, т. 15 от Регламента, нашият закон прави отпратка към Регламента, без да дава независимо определение. Ваксинационният статус на жителите несъмнено е част от тези здравни данни. Това се удостоверява и от мнението на Комисията за отбрана на персоналните данни ( “КЗЛД ”) с рег. № ПНМД-01-93/06.10.2021 година, обещано по отношение на обработването на данни при цифровия Коронавирус документ, известно прочут като “зелен документ ”.
Юрист пита: Откъде Цънцарова има данни за строго персонален здравен статус?
Нашумелият случай към здравния статус на депутатите от " Възраждане " повдигна тематиката за отбраната на персоналните данни. Мнение по тематиката из...
Прочети повече
В член 9 от Регламента и член 51 от българския закон здравните персонални данни се дефинират като чувствителни и надлежно такива с нараснала протекция. Тези данни могат да се дават на трети лица единствено в някоя от категорично посочените нормативни хипотези. Например при обещано категорично единодушие от лицата, за упражняването на трудови и обществени права и други

В нашумелия в обществото случай от преди няколко дни, когато избрана телевизия си разреши да извади обществено даннни от имунизационния статус на депутати, в това число дата на имунизация и тип ваксина, според общоизвестните обстоятелства по случая не е налице нито една от нормативните хипотези, която да разреши такива дейности. Особеният предпазен темперамент на тези данни е изтъкнат и от посоченото нагоре мнение на КЗЛД, в което се споделя следното:

“Единствената правна опция за админите, отвън посочената в параграф втори, да обезпечат баланс при осъществяването, както на заповедите на министъра на опазването на здравето, по този начин и на законодателството за отбрана на персоналните данни, е да правят инспекция на Цифровия Коронавирус документ на Европейски Съюз, без да съхраняват резултатите от нея. Тези дейности могат да се извършат единствено при непринудено показване на документа, а неналичието на такова показване не може да се употребява за ограничение на правата и свободите на физическите лица. ”

Нарушаването на разпоредбите за култивиране на персоналните данни по здравословното положение на жителите е доста съществено нарушаване. Засегнатите лица могат да си защитят правата посредством тъжба до КЗЛД или до съда по реда на Административнопроцесуален кодекс, в границите на правосъдното произвеждане може да се потърси и обезщетение. В член 85 от Закона за отбрана на персоналните данни.са планувани и административни наказания за нарушение на закона, като член 85, алинея 3 от закона препраща към член 83, параграф 5 от Регламента. Тези европейски наказания са извънредно сурови:
Васил Кендов с няколко извода от абсурда с имунизирани депутати от " Възраждане "
Няколко забавни извода от абсурда с имунизирани депутати от партия " Възраждане " направи финансистът Васил Кендов във Facebook. Ето к...
Прочети повече
“Нарушенията на посочените по-долу разпореждания подлежат, в сходство с параграф 2, на административно наказване „ санкция “ или „ имуществена глоба “ в размер до 20 000 000 EUR или, при положение на дружество — до 4 % от общия му годишен международен оборот за миналата финансова година, която от двете суми е по-висока. ”

Не на последно място злоупотребата с персонални данни може да има и наказателноправни аспекти, да вземем за пример може да реализира състава на длъжностно закононарушение.



Милен Пенев е юрист със сериозна процедура в необятен набор от области на бизнес правото. Интересува се също от правните аспекти на COVID-19 пандемията и отбраната на човешките права в този подтекст. Заемал е разнообразни позиции, в това число шеф на правния отдел на „ Райфайзен Лизинг България “ и старши юрист в една от водещите правни адвокатски фирми в България и по света – CMS.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР