Заковце в Източна Словакия е пример за изостанал град. Въпреки

...
Заковце в Източна Словакия е пример за изостанал град. Въпреки
Коментари Харесай

Източна Европа е по-богата от всякога, но и по-разделена

Заковце в Източна Словакия е образец за изостанал град. Въпреки това, като част от Европейския съюз, тротоарите му са нови, канализацията работи, а околните фабрики, произвеждащи автомобилни елементи и уреди, са съдействали за понижаване на безработицата в района повече от два пъти.

Селото обаче е и образец за това по какъв начин 20-те години участие в Европейски Съюз трансфораха Източна Европа от стопански триумф в политическо предизвикателство за блока, защото националистическите партии се възползват от към момента съществуващите разлики в приходите.

В Заковце живее Мариан Куфа, римокатолически духовник, чиито консервативни възгледи за абортите, еднополовите двойки и пола му завоюваха известност в цялата страна и до 1 милион гледания на проповедите му в обществените медии. Той се хвали, че може да получи 100 000 до 200 000 гласа за всеки политик, който се нуждае от тях, стига този водач да пази християнските полезности.

Комунизмът падна, тъй като забраняваше всичко, а либерализмът ще падне, тъй като разрешава всичко “, споделя Куфа в изявление този месец в дребна библиотека в комплекса, който управлява за някогашни пандизчии, бездомници и алкохолици.

Би било елементарно да отхвърлим Куфа като маргинална фигура, само че въздействието му върху словашката политика разкрива крехкостта на брака сред Европейски Съюз и някогашния Източен блок, написа Bloomberg в собствен разбор. Макар че множеството жители към момента поддържат Европейски Съюз, популистки гласове посяха неодобрение, което в този момент се е затвърдило, подсилено по-рано от бежанската рецесия през 2015 година, пандемията от ковид и нахлуването на Русия в Украйна.

Европейски Съюз е вложил към 515 милиарда евро (548 милиарда долара) в осемте някогашни комунистически страни, както и в Малта и Кипър, откогато те станаха членки на 1 май 2004 година, съгласно калкулации на Bloomberg въз основата на данни за разноските на Европейската комисия, налични до 2022 година

И въпреки всичко, взети дружно, повече хора поддържат политическите групи, които се опълчват на позицията на Европейски Съюз по всички въпроси – от миграцията и правата на ЛГБТ+ и половете до зелените политики, ориентирани към справяне с изменението на климата, в сравнение с когато и да било преди.

„ Очаквах, че източните страни ще имат по-значима роля в Европейски Съюз след 20 години, че ще могат да въздействат и оформят в по-голяма степен решенията на европейско ниво, че политическите елити в нашите страни ще имат по-голямо възприятие за съпричастност към Европейски Съюз “, споделя Милан Ник, старши помощник в Германския съвет за външни връзки в Берлин. „ Това не се случи. “

В Унгария Европейски Съюз към момента не отпуска финансиране в размер на 20 милиарда евро заради опасения от корупция и ерозия на демокрацията от страна на министър-председателя Виктор Орбан.

Билбордове в Будапеща преди изборите за Европейски парламент през юни показват опозиционни фигури като марионетки на Брюксел, до момента в който проевропейски групи умоляват хората да изберат Европа. Наскоро Орбан дефинира плануваното законодателство за миграцията като „ още един гвоздей в ковчега “ на Европейски Съюз.

В Полша, която е усвоила повече средства от Европейски Съюз на глава от популацията на чиста основа, в сравнение с където и да било другаде, новото държавно управление на Доналд Туск се пробва да разчисти осемгодишното ръководство на националистическата партия „ Право и правдивост “. Това управление, сходно на унгарското, демонизираше Европейски Съюз за това, че постанова своите „ демократични полезности “ на страни, които не ги желаят, макар че парите му помогнаха за увеличение на брутния вътрешен артикул с повече от 50% за времето на ръководството му.

В средата сред двете страни се откроява Словакия, която преодоля най-големите спънки по това време, с цел да влезе в Европейски Съюз, и се устреми напред, с цел да се причисли към еврото. От края на 90-те години на предишния век страната с население от 5.4 млн. души предприе мъчителни стопански и политически промени, с цел да настигне своите съседи.
Оттогава насам задгранични производители на коли като Volkswagen AG и Kia Corp спомогнаха за нейния напредък и обединяването ѝ с демократична Европа. През последните две десетилетия икономическият напредък на Словакия е приблизително 3.3 %. И въпреки всичко и тук преобладаващият вятър е ориентиран против европейския мейнстрийм с помощта на въздействия като Куфа.

Миналата година някогашният министър председател Роберт Фицо се завърна на власт като опозиционен глас на Брюксел. Благосклонната му към Русия позиция слага страната в несъгласие с сътрудниците и заплашва да унищожи единството на Европа в помощ на Украйна. Той също по този начин намерено се подиграва с въпросите, свързани с пола.

Фицо съумя да образува коалиция с болшинство с помощта на Словашката национална партия, която беше подкрепена от Куфа. Свещеникът също по този начин твърди, че поддръжката му е помогнала на съдружника на Фицо Петер Пелегрини да завоюва президентските избори този месец.

Както постоянно, политиката отразява стопанската система. Докато парите от Европейски Съюз повишаваха виталния стандарт, разделянето сред богатите, по-либерални градове и консервативните села се задълбочаваше.

По данни на Евростат през 2022 година Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в словашката столица Братислава е бил 146% от междинния за
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР