Нашият човек в Калифорния Васил Младжов реши да си вземе

...
Нашият човек в Калифорния Васил Младжов реши да си вземе
Коментари Харесай

Пица в стил Детройт – няма такава вкусотия! Накрая всички ще се биете за ъгълчетата (ВИДЕО)

Нашият човек в Калифорния Васил Младжов реши да си вземе малко отмора от тежките политически пристрастености към президентските избори в Съединени американски щати и да покаже по какъв начин се прави пица в жанр Детройт.

Ако към този момент ви е омръзнала положителната остаряла кръгла пица – това е вашият избор. А от кухнята на Васко се кълнат – най-вкусното нещо са ъгълчетата на детройтската пица.

Какво е пица в жанр Детройт?

За разлика от неаполитанската или нюйоркската пица жанр, където не знаем доста за изобретателя на стила на пицата, пицата в жанр Детройт има млада история и избран откривател. Бащата на това кулинарно прелъщение е Гъд Гуера. През 1946 година той отваря ресторант „ Бъди Рендевус “. Гуера залага на остаряла рецепта за пица в сицилиански жанр, която знае от майка си. Самата пица се пече в промишлени сини стоманени тавички, които в началото са били употребявани за държане на авточасти, а по-късно, несъмнено, почистени извънредно добре. Така пиците стават правоъгълни, въпреки че истинската рецепта гласи, че те би трябвало да са квадратни.

Голямата специфичност на пицата в жанр Детройт е противоположния ред на слагане на продуктите – върху тестото първо се реди кашкавалът, по-късно колбас пеперони, а най-сетне всичко се залива със соса.

Съставки

Основно тесто за пица:
1 1/2 чаши топла вода (около 40 по Целзий)
1 опаковка бързодействаща квас
3 чаши брашно за всички цели, брашно за самун или композиция от двете, плюс още за прахуляк
1 чаена лъжичка сол
Масло, за купа за омазняване

Доматен сос от босилек на Васко:
1/2 кг консервирани домати или ленти домати
1.5 чаши консервирани млени домати или доматено пюре
1/4 – 1/2 чаша нарязан свеж босилек
1/8 чаша композиция от сушени подправки, в това число босилек, риган и гранулиран чесън
1/8 чаша зехтин екстра върджин
1 супена лъжица нарязан свеж чесън, по избор
1 чаена лъжичка захар
1/2 супена лъжица сол, или на усет
1 чаена лъжичка надробен черен пипер

250 грама кашкавал от тухли в Уисконсин, натрошено (лек Чедър + Моцарела или Монтерей Джак + Моцарела)

Пеперони

Указания
1. За тестото: Изсипете 1/2 чаша топла вода в купата на миксер за стойка, снабдена с кука за тесто. Добавете маята и разбъркайте, с цел да се разтвори. Оставете да седи до разпенване, 5 до 10 минути. Ако не се разпенва, маята или е мъртва, или водата е прекомерно гореща.
2. Добавяте останалата вода. Добавете брашното и солта едновременно и разбъркайте на ниска скорост, до момента в който сместа се събере. Увеличете до междинна скорост и разбъркайте за към 8 минути, спирайки миксера, с цел да усещате от време на време текстурата на тестото. Добавете още брашно, по лъжица едновременно, в случай че тестото се усеща лепкаво. Тестото би трябвало да е на топка към куката за тесто и би трябвало да наподобява и да се усеща безпрепятствено.
3. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхнина и месете няколко пъти, до момента в който стане еластично. Поставете в намаслена купа, покрийте и оставете да почине за 30 минути.
4. Загрейте фурната до 235-250 Целзий.
5. Когато е готово за приложимост, разделете тестото на 2 топки. Прехвърлете в дребна тава с незалепващо покритие (лист за печене или даже камък за пица също ще работи). Внимателно натиснете тестото в мечтаната форма към 25 на 35 см. Не го правете прекомерно тънко; по-малък диагонал ще докара до по-дебела кора. Ако тестото е мъчно за работа и не резервира мечтаната форма, тогава тестото се нуждае от в допълнение време за отмора. Оставете го да престои 15 минути, след което пробвайте още веднъж. След като тестото е в мечтаната форма, оставете го да престои и да втаса, до момента в който събирате гарнитурите.
6. За доматения сос: смесете доматите, босилека, сушените билки, олиото, чесъна, захарта, солта и черния пипер. Сосът ще се готви върху пицата.
7. За сглобяване: поръсете сиренето върху кората. Ако употребявате тава със страни, можете да стигнете чак до ръба на тестото със сиренето. Ако употребявате камък за пица или лист без печка, оставете малко място към ръба, с цел да предотвратите приключването на разтопено сирене от тигана. Сложете соса на инцидентен принцип върху пицата, надалеч от краищата.
8. Печете в горната трета на фурната, до момента в който сиренето се подготви изцяло и кората се зачерви, към 12-15 минути. Изпечете останалата кора с спомагателен сос и заливки.

Добър вкус!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР