Нашите пациенти са отхвърлени от здравната система. Това е факт.

...
Нашите пациенти са отхвърлени от здравната система. Това е факт.
Коментари Харесай

Д-р Гълъбова: Психиатриите са задният двор на медицината

„ Нашите пациенти са отхвърлени от здравната система. Това е реалност. През последните няколко месеца имаме 4 трагични случая “. Това сподели пред Нова телевизия шефът на Държавната психиатрична болница „ Свети Иван Рилски ” – Курило доктор Цветеслава Гълъбова.

По думите й първият случай е с пациент от живеещите в болничното заведение, който при рухване си чупи тазобедрена става. „ В университетската болница в София, където го закарваме, отхвърлиха да сменят ставата. Написали са, че заради обществения статус – ромски генезис и главното заболяване – шизофрения, предлагат консервативно лекуване. Вторият случай е в същата болница, само че след няколко месеца. Наша пациентка се постанова да постъпи във връзка на кървене на гастроинтестинален тракт и в отделението общественият служащ я заварва завързана с четири свински опашки. На 1 май на различен наш пациент с усложнено телесно положение му се постанова да бъде изместен в друга болница и се става известно, че го одобряват единствено в „ Пирогов ”. Случаят от оня ден е още веднъж с пациент, който живее в болничното заведение, също беше признат единствено в „ Пирогов “, тъй като в другите лечебни заведения няма места. Налага се обаче да имаш персонална спогодба със завеждащия отделението, с цел да бъдат признати тези хора “, описа доктор Гълъбова.

„ Проблемът е, че психиатриите са задният двор на медицината. Проблемът е, че в последните 30 години нито едно държавно управление, нито едни ръководещи не взеха на съществено тази здравна компетентност. Проблем е, че сме оставени на доизживяване, а нашите пациенти се третират като някогашни хора ”, безапелационна беше доктор Гълъбова.

Тя акцентира, че най-скъпото нещо в специалността „ Психиатрия “ е човешкият личен състав. „ Имаме потребност от доста хора, високоплатени хора и опция за кариерно израстване. Клиничните пътеки са метод за в допълнение финансиране, в случай че ги има, пациентите ще могат да се употребяват и от здравноосигурителните си права “, заключи тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР