Нашите началници ни казваха, че руснаците са низши хора: на

...
Нашите началници ни казваха, че руснаците са низши хора: на
Коментари Харесай

Безпощадно и с невиждана жестокост: когато Германия нападна Съветския съюз


" Нашите началници ни споделяха, че руснаците са низши хора ": на 22 юни 1941 нацистка Германия атакува Съветския съюз - брутално и безпощадно. Операция " Барбароса " слага началото на най-кървавата фаза от войната.

Войници на Вермахта

В продължение на месеци и неговите генерали се приготвят за този миг. Той настава на 22 юни 1941 година: в 3:15 ч. на разсъмване Вермахтът атакува Съюз на съветските социалистически републики - без да афишира война и без да се преценява с.

" Без аналог в историята "

Над три и половина милиона бойци, подкрепени от артилерия, самолети и танкове нахлуват бързо, масирано, безпощадно. Линията на бойните дейности сред Балтийско и Черно море се простира на повече от 1600 километра - най-дългият фронт в историята.

Германската офанзива сварва бойците на Червената войска изцяло неподготвени. „ Излизаха по пижами и се опитваха да стрелят. Просто не осъзнаваха какво се случва “, спомня си някогашният боец от Вермахта Герхард Гьортц.

Юни 1941: немски елементи нахлуват в Съветския съюз

Преди това Сталин подценява всички предизвестия за идна война. Защото просто не има вяра, че Хитлер ще посмее да нападне големия Съветски съюз. Затова и не са подхванати никакви подготвителни дейности.

Германската агитация афишира нападението над Съюз на съветските социалистически републики за предпазен удар против някаква сякаш идна военна експанзия на болшевиките. В реалност обаче Хитлер води безпощадна и безскрупулна завоевателна война. Диктаторът мечтае за „ ново витално пространство “ за германците - за велика немска империя, разпростряла се от Атлантика до Урал.

Хитлер преглежда офанзивата против Съюз на съветските социалистически републики като кръстоносен поход против „ международното еврейство “ и комунизма. И е показателно, че гигантската атака на 22 юни 1941 носи кодовото название „ Барбароса “ - в чест на Фридрих I Барбароса, който през 12 век води Свещената римска империя в кръстоносен поход.

Заслепени от националсоциалистическата идеология, огромна част от немските бойци имат вяра на пропагандата, че арийците са висша раса, която превъзхожда по-низшите славянски нации. „ Нашите началници непрекъснато ни споделяха, че руснаците са низши хора, че са необразовани и че няма какво да се церемоним с тях “, свидетелства някогашният боец от Вермахта Херберт Байер.

" Войната на Хитлер против Съюз на съветските социалистически републики е една унищожителна война, която с изключение на военни цели преследва и идеологически стимулираното планово заличаване на една цяла страна дружно с цялото ѝ население “, споделя историкът Крис Хелмеке от Центъра за военна история към немския Бундесвер. „ По своя незаконен темперамент германско-съветската война е без аналог в историята “, прибавя той.

Разгледайте и тази фотогалерия, в която можете да прочетете какво са казвали за Хитлер майка му, негови учители, другари, съратници и врагове:

Редакцията предлага
Общо 5,6 милиона руски бойци попадат в немски плен, 3,3 милиона от тях умират от ограничения и заболявания. Части на Секретен сътрудник, подкрепени от Вермахта, провеждат гонения на евреи в окупираните земи. Към тях, само че и към руските бойци немските окупатори са изключително безпощадни. Преди да бъдат разстреляни, евреите били принуждавани сами да изкопаят гроба си, а така наречен Заповед за комисарите задължавала немските бойци неотложно да екзекутират всички хванати политкомисари от Червената войска.

Повратна точка

В началото на войната немските окупатори са изпълнени с религия в успеха. Вермахтът окупира Украйна, Беларус и балтийските страни. В Берлин са уверени, че скоро ще падне и Москва, само че Червената войска не стопира да оказва опозиция, а борбата става все по-кървава и яростна. Рещаваща роля изиграва и това: Вермахтът се оказва неопитен за ледовитата съветска зима с температури до минус 50 градуса.

Според историка Крис Хелмеке, Хитлер съществено е подценил руския си съперник: „ Войниците от Червената войска фактически са се борели доста настойчиво и яростно, а техните командири непрекъснато са обогатявали бойния си опит. Хитлер е вярвал, че може да подчини Съветския съюз посредством така наречен блицкриг, в който руските елементи да бъдат обкръжени и унищожени. Не е имало обаче никакви проекти, ако тази тактика се окаже несполучлива “, изяснява историкът.

Най-късно след провалянето в борбата за Сталинград на 2 февруари 1943 излиза наяве, че проектите на Хитлер за завладяването на Съюз на съветските социалистически републики са неизпълними. Нацистка Германия е обезсилена от воденето на война на два фронта - против Съюз на съветските социалистически републики и против западните съдружници. И точно неуспехът на интервенция „ Барбароса “ се счита за. „ От днешна позиция може да се каже, че в стратегическо отношение войната е била изгубена още през 1941 година “, заключава историкът Крис Хелмеке.

Съветският съюз заплаща ужасяващо висока цена за успеха в своята Велика отечествена война: убити са 27 милиона души, от които 14 милиона цивилни жители. В своите записки съветският журналист Иля Еренбург (1891-1967) написа: " В нашата страна вероятно не е имало нито една софра, към която хората да не са оплаквали загубата на най-малко един човек “.

" Убийствено безчовечие "

В речта си във връзка 80-годишнината от нападението над Съветския съюз немският президент Франк-Валтер Щайнмайер жигосах този акт като „ убийствено безчовечие “. „ Онези, които са водили тази война, са убивали по всякакъв метод, с невиждана до тогава грубост и свирепост. Онези, които са носили отговорността за тази война и които в своето помрачение даже са се позовавали на немската просвета и цивилизация, на Гьоте и Шилер, Бах и Бетовен - тези хора в действителност се изгавриха с всяка цивилизованост, с всички закони и правила на хуманността и правото “, се споделя в речта на федералния президент Щайнмайер.

*****

Вижте и това видео:
" Навсякъде се сипеше пепел. Пепел от крематориума. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР