Нашето търсене на извънземни винаги било вкарвано в рамката на

...
Нашето търсене на извънземни винаги било вкарвано в рамката на
Коментари Харесай

Учен от SETI: Извънземните вероятно са роботи

Нашето търсене на извънземни постоянно било вкарвано в рамката на личният ни опит с другите форми на живот, по тази причина сме търсили светове с сходни на земните характерности. Според астроном от SETI обаче, това лимитира търсенето на интелигентни форми на живот.

Сет Шостак, старши астроном в SETI, споделя, че би трябвало да разтеглим търсенето и да включим в него съзнателни извънземни машини. Според него за времето, в което ние можем да открием и да взаимодействаме с извънземни, те би трябвало да са развили напреднала технология от вида на изкуствения разсъдък.

За да вникнем в неговата позиция, е належащо да се вгледаме в личния си софтуерен прогрес. Технологията се развива експоненциално и мнозина са мнение, че създаването на суперинтелигентен изкуствен интелект ( ИИ ) не се свежда до „ дали “, а до „ по кое време “, споделя Шостак пред BBC.

Защо извънземните би трябвало да са нещо друго? „ Ако ние сме в положение да разработим ИИ единствено в границите на стотина години разстояние от изобретяването на радиото, то всевъзможни извънземни, с които бихме могли да се свържем, е доста евентуално да се минали надалеч оттатък тази точка. “

Как тази тези би могла да се отрази на търсенето? Ако извънземните в действителност са обърнали биологичните си тела в цифрови форми, то ние би трябвало да претърсваме райони, които биха били атрактивни за цифрови форми на живот. Тови би трябвало да включва райони, богати на сила като центъра на галактиката или пък райони, богати на минерали.

Не за първи път Шостак стартира тази концепция. Той написа публикация в Acta Astronautica още през 2010 година, в която разказва детайлно теорията си.

Когато търсим извънземен живот, ние търсим светове сходни на Земята, екзопланети като Проксима Б или светове, които дават отговор на изискванията Голдилокс. Според Шостак обаче, извънземните форми на живот биха могли да бъдат доста по-разнообразни, в случай че са в цифрова форма.

Това е повода напъните на SETI да са значими. Учените търсят не просто светове, на които е допустимо да има живот, а всевъзможни сигнали, които извънземен разсъдък би могъл да изпрати в космоса.

Ако причините на Шостак са верни, то развиването на изкуствен интелект може да се окаже единственият метод за човечеството да се трансформира в галактическа раса. Дигитализацията може да се окаже ключ към решаването на казуса с огромните дистанции и дългите космически пътувания, както и с извличането на големите количества сила, нужни за цивилизации Тип 2 и Тип 3.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР